PSM-IV-ExM considera la desprotecció de Ses Fontanelles una greu agressió al petit comerç i al medi ambient

Marisol Fernández diu que és un engany a la ciutadania pretendre que la construcció d’un nou centre comercial i la destrucció de la zona humida suposaran un valor afegit per la ciutat

El PSM-IV-ExM ha mostrat el seu absolut rebuig al Decret llei de mesures urgents per a la Platja de Palma. En primer lloc, per la disposició derogatòria que desprotegeix Ses Fontanelles i dona llum verda a la construcció d’un centre comercial.

Al respecte, la regidora d’IniciativaVerds, Marisol Fernández, critica que el Govern, “enlloc d’anunciar mesures reals d’impuls de l’economia, incentivi la construcció del centre comercial de Ses Fontanelles que no aporta cap valor afegit a l’oferta turística de la Platja de Palma. Al contrari, provoca
la destrucció del patrimoni ambiental de la zona i suposa una greu amenaça a la supervivència del petit comerç de la Platja de Palma.”

Fernández considera que amb aquesta mesura el PP dona una nova estocada als petits comerciants “després de la pujada de l’IVA que ha aprovat Rajoy i l’obertura de les grans superfícies del centre de Palma els diumenges; ara ha d’enfrontar-se a la construcció d’un gran centre comercial a Ses Fontanelles.” En aquest sentit, afirma que “esteim assistint, amb estupefacció, a un progressiu empobriment econòmic i social de la majoria de la població, mentres es beneficia als grans empresaris hotelers i immobiliaris”. 

PSM-IV-ExM creu que la desprotecció de Ses Fontanelles significa una oportunitat perduda d’oferir una alternativa turística, basada en valors naturals, ambientals i paisatgístics en
una de les zones més degradades com és la Platja de Palma. Marisol Fernández considera “una temeritat les polítiques urbanístiques i mediambientals del govern actual del PP, ja que se segueixen basant en un model obsolet que promou la permissivitat de la construcció dins terrenys protegits i de gran valor ambiental, al mateix temps que menysprea les potencialitats dels espais naturals des del punt de vista ambiental però també turístic.”

En aquest sentit, el diputat del PSM-IV-ExM, Antoni Alorda, ha qualificat l’aprovació del Decret Llei de mesures urgents per a la Platja de Palma de notícia de “nefesta”. Alorda apunta que “ha quedat clar que si el PP no vol aprovar el Pla Hidrològic -que protegeix totes les zones de Mallorca- és per poder aprovar prèviament l’urbanització d’aquests espais naturals.”

Així mateix, Alorda
afirma que les zones humides estan protegides internacionalment, “el que no és pot pretendre és que un espai sigui o no una zona humida segons els interessos urbanístics d’un propietari, o la voluntat d’un partit polític”. Per això, la coalició farà les iniciatives pertinents per tal que es compleixin les normatives internacionals que impedeixen la urbanització en espais com Ses Fontanelles.

El Decret llei de mesures urgents per la Platja de Palma també contempla la possibilitat de modificar el planejament de la zona, sense necessitat de disposar del Pla de Reforma Integral (PRI) i permet la no adaptació al Pla Territorial de Mallorca ni a les altres lleis i normes territorials. Per tant, afirma Alorda “és clarament una aposta per un model de ciment, ciment i més ciment.” A més, “posa les bases per un creixement desmesurat i per la densificació” ja que
preveu que el creixement dels municipis de Palma i Llucmajor no computi als efectes del creixement previst al PTM.