PSIB-PSOE i MÉS per Palma donen suport total a les reivindicacions de la Plataforma per la Simfònica

Els grups municipals de l’oposició a Cort han presentat una proposició per tal de reclamar la continuïtat de l’Orquestra i el respecte pels drets i la dignitat dels treballadors, així com per exigir un Pla de gestió eficient

JPEG - 2.6 MB

Els grups municipals PSIB-PSOE i MÉS per Palma han comparegut en roda de premsa avui amb els representants de la Plataforma per la Simfònica per tal d’exigir solucions ràpides i definitives per garantir la continuïtat de l’Orquestra de les Illes Balears, un dels referents culturals més importants i de primer nivell de la nostra terra. La regidora socialista Maribel González, el regidor Antoni Noguera i el portaveu de la Plataforma Miquel Mascaró han explicat als mitjans la necessitat d’una vertadera gestió eficient que permeti recuperar la programació de l’Orquestra.

“No podem seguir mirant al passat, el Govern, el Consell i l’Ajuntament de Palma han de canviar la seva actitud, no esperar que es solucioni per si tot sol, i mirar al futur dotant de programació a l’Orquestra i dotant-la econòmicament de forma convenient. És un element estratègic per a Palma i per a Balears”. En aquest sentit la regidora socialista, Maribel González ha afirmat que Cort té la responsabilitat de donar un impuls a la Simfònica i ha recordat “el gran error” que ha estat no convocar el Festival de Música Clàssica del Castell de Bellver.

Per la seva banda, el regidor ecosobiranista Antoni Noguera ha rebutjat la conducta “quasi mafiosa i antidemocràtica mostrada pel PP en el procés de negociació de les condicions laborals, a través d’amenaces i incompliments de preacords amb els treballadors”. Així mateix, Noguera ha instat al PP de Cort ha actuar perquè l’Ajuntament té una corresponsabilitat històrica i de cara al futur amb la Simfònica molt important. “És un símbol i un referent cultural de primer nivell per a aquesta ciutat”.

Miquel Mascaró, portaveu de la Plataforma, ha afegit que “malgrat els atacs del PP, la Plataforma és cada dia més forta i suma més suports”. A més, ha afirmat que “en aquests moments, si no lluitam per l’educació i la cultura, ja no val la pena lluitar per res”.

“Els treballadors de la Simfònica estan fent la feina que li correspon als gestors que és dotar de programació a l’Orquestra, i per això ja hi ha programats fins a 4 concerts per a aquesta setmana”, ha explicat Mascaró.

A més, ha recordat que després d’entregar més de 12.000 signatures al Govern, s’està duent a terme una segona recollida de firmes i ja n’hi ha més de 2.000. “Esperam que el Govern reaccioni davant la sintonia cada vegada més forta entre l’Orquestra i la ciutadania i rectifiqui per garantir la continuïtat dels treballadors”.

El futur passa per una gestió eficient

Els grups municipals a l’oposició han coincidit en manifestar que el futur passa per una gestió eficient. En aquest sentit, Antoni Noguera ha explicat que MÉS per Palma aposta perquè es presenti un Pla de promoció i de solvència per tal d’apostar per una programació de l’Orquestra que generi ingressos. “Amb una bona gestió econòmica, la viabilitat està garantida perquè la Simfònica està vinculada inevitablement al turisme i a la cultura, dos motors de la nova economia per la qual hem d’apostar. Però ara mateix l’’Orquestra està anèmica i frustrada per culpa dels responsables polítics del Partit Popular que no saben veure el potencial que té”.

La regidora del PSIB-PSOE, Maribel González, per la seva banda, ha manifestat que “una gestió adequada suposa mirar al futur i no al passat”. En aquest sentit ha reclamat que la partida pressupostària de Cort augmenti en els comptes per a l’any vinent i es valori que la dinamització econòmica de Ciutat passa per tenir una oferta cultural i turística de qualitat.

Proposició conjunta al plenari

Els dos grups a l’oposició defensaran en el proper plenari de Cort, previst per al dia 26 de setembre, una proposició que conté les següents propostes d’acord:

1. El Ple de l’Ajuntament de Palma dóna suport a la Plataforma per l’Orquestra Simfònica i a les seves reivindicacions.

2. El Ple de l’Ajuntament de Palma exigeix al Consorci per a la Música de les Illes Balears que no es torni a produir una situació d’impagament de les nòmines dels treballadors de l’Orquestra.

3. El Ple de l’Ajuntament de Palma lamenta la gestió del regidor de Cultura en relació a l’absència del Festival de Música de Bellver en l’oferta cultural de Palma.

Reivindicacions de la Plataforma per la Simfònica:

- Que es mantingui el mateix nombre de components que existeix en l’actualitat i que es respectin les condicions laborals adequades i la dignitat dels treballadors per així preservar l’estatus de qualitat artística de l’Orquestra Simfònica que les Illes Balears es mereixen i amb això es protegeixi i preservi el ben cultural que representa en honor de l’interès general de tota la ciutadania Balear.

- Que es posi en marxa un pla de gestió adequat que compti amb un gerent que arribi al càrrec a través d’un concurs públic. que optimitzi l’aprofitament dels recursos, potenciï la tornada social, cultural i econòmic del que és capaç la Simfònica i que la converteixi en un referent cultural proper al poble al que pertany i enriqueix

- Que es doti a la nostra Orquestra d’un espai adequat en el qual pugui dur a terme la seva activitat, tant d’assajos com d’actuacions perquè s’arribi a desenvolupar tota la capacitat artística i tècnica dels nostres músics d’una manera sostenible i racional.

- Que l’Orquestra Simfònica de Balears sigui declarada pel Govern Balear i els Consells Insulars com Bé d’Interès Cultural Immaterial perquè enfront dels canvis polítics que puguin produir-se hi hagi un compromís de totes les forces polítiques per protegir-la i preservar-la com a part del nostre patrimoni cultural i representatiu del dret a la cultura de la ciutadania.