Proposam una consulta popular sobre les prospeccions i declarar Soria persona non grata

La coalició vol acompanyar la “marea blava” amb una bateria d’iniciatives perquè la mobilització social i la pressió de les institucions balears aturi els projectes petroliers davant les costes de les nostres illes


La coalició MÉS per Mallorca presentarà a les institucions una bateria d’iniciatives per tal que la pressió dels posicionaments institucionals de les Illes Balears acompanyi la mobilització social de la “marea blava” i pugui aturar els projectes de prospeccions petrolieres davant les costes de les nostres illes.

Dues de les propostes que es presentaran al Parlament seran la celebració d’una consulta popular a les Illes Balears perquè la ciutadania pugui votar si vol o no les prospeccions davant les nostres costes, i la declaració del ministre d’Indústria, José Manuel Soria, com a persona non grata a Balears. Seran dues proposicions no de llei, a les comissions d’Assumptes Institucionals i de Turisme, respectivament.

El diputat David Abril ha recordat: “com ha dit el conseller Company en el Parlament, qui té la capacitat de decidir si s’autoritzen o no les prospeccions petrolieres és el Govern de l’Estat”. Per això apunten a la responsabilitat del Govern actual de Mariano Rajoy, i per això reclamen que es posi “en mans dels ciutadans i ciutadanes de Balears el dret de decidir sobre una qüestió que ens afecta directament”, a través d’una consulta popular.

Sobre el ministre Soria, Abril ha destacat que “ha reiterat la seva insensibilitat davant aquesta qüestió, dient barbaritats com ara que el petroli pot afavorir un turisme a l’estil de l’Aràbia Saudita, o que trobar petroli a les aigües de Balears pot ser la millor notícia per a Espanya dels darrers 25 anys. Aquest ministre no escolta la gent de les Illes Balears”. També ha recordat que Soria va desautoritzar el president Bauzá, revelant una conversa entre els dos en què Bauzá li hauria reconegut que “no es pot fer res” per aturar les prospeccions. Abril replica: “sí que es pot fer. És tan simple com fer un decret. L’Estat pot aturar les prospeccions sense haver de donar indemnitzacions”.

David Abril també ha recordat que fa pocs dies la CAEB va demanar el cessament del ministre Soria: “el rebuig a aquest ministre i a la seva insensibilitat envers les Illes Balears és transversal, no és una simple qüestió partidista”.

El diputat del Grup MÉS afirma: “estam contents que hi hagi unanimitat política i social a Balears per aturar les prospeccions, però no compartim l’estratègia del Govern d’utilitzar només la via ‘diplomàtica’ per aconseguir-ho. És la mobilització social, combinada amb la pressió institucional a tots els nivells com fa el Govern de Canàries, que aturaran les prospeccions”.

MÉS per Mallorca ha anunciat el suport de la coalició a les mobilitzacions del proper dissabte a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera per reclamar que s’aturin les prospeccions petrolieres davant les nostres costes.

“Mabel Cabrer ha perdut els papers, encara no s’ha adonat que el PP governa a Madrid”

Respecte a la proposta del PP de reprovar l’anterior president espanyol, Rodríguez Zapatero, el president Antich i el conseller Biel Vicens, i les declaracions de Mabel Cabrer en què acusa el Grup MÉS de “caradures” i “hipòcrites”, Abril contesta: “la senyora Cabrer ha perdut els papers, i sembla que encara no s’ha adonat que el seu partit ara governa a Madrid. El que ha de fer el PP de Balears és dedicar els seus esforços a pressionar el Govern actual de l’Estat, i no a l’oposició. De la mateixa manera que tant el PP com nosaltres denunciàvem i criticàvem l’autorització de les prospeccions per l’anterior Govern de l’Estat, en mans del PSOE”.

El Grup MÉS recorda que el mes de març de 2011, quan governava el Pacte progressista a Balears, els partits que integren la coalició d’esquerra mallorquinista (que en aquell moment formaven part del Grup Parlamentari BLOC-PSM-Verds) varen votar a favor d’una proposició no de llei del PP per rebutjar les prospeccions petrolieres (iniciativa que va ser aprovada, i en la votació de la qual el PSOE es va desmarcar).