Proposam auditories ciutadanes dels càrrecs públics per millorar la transparència i lluitar contra la corrupció

Biel Barceló anuncia mesures concretes per lluitar contra la corrupció: crear una oficina de vigilància de la corrupció urbanística, suprimir regals i privilegis, controlar els lobbies, limitar els mandats, dotar adequadament la sindicatura de comptes, augmentar els mitjans contra el frau, entre d’altres

“Els ciutadans i ciutadanes d’aquesta terra estan farts de la corrupció, i Bauzá no ha romput amb els comportaments mafiosos. El proper Govern de canvi aplicarà mesures concretes i valentes per fer fora la màfia”


MÉS per Mallorca ha proposat avui un decàleg de mesures concretes que aplicarà el proper Govern de canvi per avançar en transparència i lluitar contra la corrupció. El candidat a la Presidència del Govern, Biel Barceló, acompanyat per altres candidats i candidates de la formació, ha explicat que “davant el llistat de casos de corrupció que han protagonitzat les Illes Balears els darrers anys, són obvis els motius pels quals els ciutadans i ciutadanes d’aquesta terra estan farts de la corrupció”.

Barceló afirma que durant aquesta legislatura “tampoc no ens n’hem escapat: hem tingut mentides per part del president, que ha ocultat el seu patrimoni i les seves empreses, un president que ha compaginat els seus negocis privats amb la gestió pública, i el Govern ha primat els interessos particulars per davant dels interessos generals”.

El candidat de MÉS apunta que “acabam la legislatura amb l’esclat del cas del finançament irregular de la seu del PP, que s’ha descobert, entre altres coses, gràcies a la fermesa de MÉS, que va aconseguir la creació de la comissió d’investigació de Son Espases: hem posat al descobert una sèrie de comportaments mafiosos en el si del PP, i s’ha demostrat que el PP del president Bauzá no ha romput amb la corrupció”.

“Davant d’això, des de MÉS per Mallorca proposam mesures valentes amb solucions concretes, modificacions legislatives i actuacions de govern, que el Govern de canvi que sorgeixi de les properes eleccions aplicarà per tal de fer passes decidides a favor de la transparència, fer front a la corrupció i fer fora la màfia”, ha conclòs Biel Barceló.

El decàleg de mesures que proposa MÉS per Mallorca és el següent:

1. Règim clar d’incompatibilitats: s’ha d’evitar que la política esdevingui una oportunitat per afavorir negocis privats. La dedicació a temps complet ha de ser justificada i remunerada, però sobretot incompatible amb l’activitat econòmica.

2. Prohibició de regals i privilegis de qualsevol tipus als càrrecs públics, començant per l’anomenat “nivell 33”. Establiment d’un salari màxim i revisar les escales salarials dels alts càrrecs i dels alts funcionaris.

3. Creació d’una oficina de vigilància de la corrupció urbanística, encarregada de donar llum i màxima transparència a la gestió territorial i urbanística, així com assegurar l’aplicació de la disciplina

4. Auditories ciutadanes dels càrrecs públics, en què la ciutadania pugui demanar comptes del compliment del programa electoral i els compromisos pels quals varen ser elegits o triats per al càrrec. Publicació de l’agenda dels polítics, tant electes com executius.

5. Límit de mandats dels càrrecs públics: amb caràcter general, dos mandats a un mateix càrrec per a qualsevol càrrec executiu, i tres mandats a un mateix càrrec de representació.

6. Transparència en les despeses institucionals, i millora del sistema de finançament dels partits polítics.

7. Publicació de les dades econòmiques de tot càrrec públic: la renda i el patrimoni han de ser totalment accessibles a la ciutadania.

8. Dotació adequada i modernització de la sindicatura de comptes per agilitzar i millorar la fiscalització de les administracions. Modificar la normativa (p.ex, la llei de procediment administratiu) per exigir la responsabilitat patrimonial de la gestió corrupta o negligent: que es retornin els doblers robats o malversats.

9. Més mitjans contra l’economia submergida i el frau fiscal, tot establint mesures per evitar l’evasió de capitals guanyats aquí a paradisos fiscals i entramats financers especulatius: #MallorcaLeaks.

10. Registre i control dels lobbies de les Illes Balears, i no que les administracions facin feina per ells. És el cas de determinats hotelers, el lobby financer, les elèctriques o les grans superfícies, entre d’altres.

Biel Barceló ha comparegut acompanyat per la candidata al Parlament Margalida Capellà, pels candidats al Consell Miquel Ensenyat i Margalida Puigserver i pels candidats a l’Ajuntament de Palma Antoni Noguera i Neus Truyol. Han presentat una imatge per denunciar tots els casos judicials de corrupció que s’han investigat i/o s’han jutjat a les Illes Balears des de la legislatura 2003-2007 (PP-UM), molts dels quals encara continuen oberts.

Documents adjunts