Preservar l’anonimat i acabar amb la impunitat

Abril: "Amb la llei de l’Oficina Anticorrupció s’ha fet molta feina per part de tothom per arribar acords"


El portaveu de MÉS per Mallorca, David Abril ha explicat que un dels objectius de l’Oficina Anticorrupció és que no es mescli en absolut l’interès públic i els negocis privats. Segurament és una de les coses que més fonamenta la majoria de casos de corrupció, segons Abril. "La gent no ha d’aprofitar el seu pas per la política per enriquir-se. Això vol dir, com introdueix el text de la llei de l’Oficina Anticorrupció, més control per a la gent que ens dedicam a la política. Des de declaracions d’interessos, d’activitats, de patrimoni, etc. i amb efectes retroactius". El portaveu ecosobiranista ha remarcat la funció principal de l’Oficina "la investigació activa en la lluita contra la corrupció. Com un vessant diferent de la que han de jugar els tribunals i més centrada en el que és aquesta gestió pública. Introduint també mecanismes perquè els funcionaris i tota a gent implicada en tot un procediment, tengui el deure de col·laborar"

Una de les darreres coses que es va aprovar ahir en la Ponència, incorporant propostes del PP i de Ciutadans és un règim sancionador que aquesta era una esmena de la majoria on es contempla tota una sèrie de tipologia que tenen a veure en aquesta col·laboració o obstaculització de les investigacions i que li donen més força en aquesta llei. Així implica directament a la ciutadania perquè li dóna garanties de qualsevol quan l’Oficina estigui en marxa podrà adreçar-se amb unes garanties que es preserva el seu anonimat, que és una manera també de lluitar contra la impunitat i que es tramiti la denúncia si està fonamentada.

Sancions
Infracció molt greus: Posar obstacles fins al punt que posin en risc la investigació, com pugui ser per exemple, l’ocultació d’una documentació que s’ha demanat o la manipulació d’un document públic per tal de tergiversar l’objecte de la investigació, de 10.000 a 100.000 euros. Amb una gradació tant de reducció com d’ampliació de fins al 20% si hi ha atenuants o factors que la facin més greus.
Les greus entre 1.000 i 10.000 euros i les lleus entre una amonestació o sanció administrativa o una multa.

PP proposta de darrer minut per aturar-la

El PP presentarà una sol·licitud d’informe en el Consell Consultiu en relació al règim sancionador. "Aquesta llei va entrar en el Parlament en el mes d’abril, i aquesta proposta amb el règim sancionador al mes de maig, per tant hi ha hagut temps més que de sobra per demanar o consultar sobre aquesta qüestió. Crec que els grups de majoria hem tengut la deferència de mirar de consensuar al màxim tot, també el règim sancionador. Així que haurem de votar en contra perquè significaria ajornar o paralitzar la llei fins que el Consultiu es pronuncii. Si el que volem és aturar la llei, no hi podem estar d’acord". Hi hagut bon nivell de feina i de consens. Eren més de cent esmenes de tots els grups i només ha quedat una vintena. S’ha fet molta feina per part de tothom per arribar acords. Pensam que en aquest sentit és una bona llei"