Presentat el llibre ‘PSM 40 anys. La llavor que germina. PSM 1976-2016’ que commemora quatre dècades de lluita

Durant l’acte de presentació celebrat a la llibreria Drac Màgic de Palma, també s’ha presentat el documental ‘Quatre veus, quatre dècades. La llavor que germina. PSM 1976-2016’, a través del qual quatre dones militants expressen la seva visió personal de cada una de les dècades d’història del PSM.

La llibreria Drac Màgic de Palma ha estat avui l’escenari de presentació del llibre ‘PSM 40 anys. La llavor que germina. PSM 1976-2016’, amb el qual la formació nacionalista dóna per iniciats els actes de commemoració del seu quarantè aniversari. La Secretaria General del PSM-Entesa, Bel Busquets, juntament amb el sociòleg Joan Amer, han estat els encarregats de dur a terme la presentació de la publicació elaborada per Maties Garcies, amb Pep Sabater i Maria Romero com a responsables de l’edició d’imatges.

Segons ha apuntat Busquets, i citant l’exconseller Damià Pons, “el PSM és l’instrument més útil de tots els disponibles per fer possible el meu projecte de país”.

Per la seva part, el sociòleg i militant de la formació sobiranista, Joan Amer, ha destacat que “el PSM ha estat i és com una brúixola que sempre marca el nord en un temps de política líquida”.

La publicació ‘PSM 40 anys. La llavor que germina. PSM 1976-2016’ és una edició revisada i ampliada de la publicació que s’edità amb motiu del trentè aniversari. Per aquesta nova edició s’ha recopilat més material gràfic i documental que comprèn tota la història del partit, no tan sols la darrera dècada.

El llibre fa un repàs pels inicis del projecte polític del PSM a les primeres eleccions autonòmiques i els anys de la transició política, així com també a la ferma oposició de la formació nacionalista a la inclusió dins l’OTAN l’any 1986. També recull les lluites mediambientals com la del Parc Nacional de Cabrera i altres fites importants a l’àmbit dels drets. La publicació també recull apartats dedicats temàtics dedicats als joves i a la política municipal, ja que aquest és un tema bàsic pel projecte del PSM.

Durant l’acte també s’ha presentat el documental ‘Quatre veus, quatre dècades. La llavor que germina. PSM 1976-2016’, que repassa mitjançant quatre entrevistes a quatre militants del partit nacionalista les actuacions polítiques en benefici de la ciutadania de Mallorca. Les protagonistes de l’audiovisual són Magdalena Nebot (Capdepera), Maria Antònia Burguera (Santanyí), Paula Fluxà (Palma) i Maria Ramon (Esporles), les quals expressen la seva visió personal de cada una de les dècades d’història del PSM.

Fruit de les tasques de recopilació i preparació dels actes del 40è aniversari, s’ha rescatat una gran quantitat de material de la història del PSM, com per exemple publicacions periòdiques, adhesius, cartells i fotografies. Amb l’objectiu de salvaguardar, i al mateix temps difondre, tot aquest fons de la història de la formació nacionalista i de Mallorca, s’ha dut a terme un projecte de digitalització que en pocs mesos veurà la llum i es podrà consultar a través d’Internet.