Posam en valor el patrimoni de Mallorca

El Consell de Mallorca ha encetat diferents projectes per conservar el patrimoni durant el 2017, apostant per la potenciació de la cultura i dels nostres trets característics. A la recuperació dels molins de Sant Jordi i del Monestir de Bellpuig s’hi afegeix una aposta rellevant cap al patrimoni immaterial

Una de les propostes més ambicioses d’aquesta legislatura a l’àmbit de patrimoni és el programa de recuperació dels molins de Sant Jordi. La institució insular subvenciona als propietaris dels molins el 100% de la restauració de la torre, el safareig i el mecanisme. Per la seva banda, els propietaris hauran de mantenir-los i permetre visites públiques i gratuïtes. La primera fase d’aquest ambiciós projecte enfila el camí per fer realitat el seu objectiu. En aquest sentit, el president, Miquel Ensenyat, ha recordat que en total s’invertiran 1.359.000 euros fins al 2019, 1,1 dels quals seran a càrrec de la institució insular. En concret, enguany el Consell de Mallorca destinarà a aquest pla 109.186 euros; el 2018 s’assoliran els 500.000 euros, la mateixa xifra que el 2019. Per la seva banda, el Govern aportarà 250.000 euros amb càrrec a la recaptació de l’Impost de turisme sostenible.

"L’objectiu del pla és recuperar el patrimoni industrial de l’illa, així com una de les imatges més característiques de Mallorca, i preservar-lo. Aquestes ajudes són imprescindibles per poder frenar el deteriorament que la majoria dels molins sofreix", en paraules de la directora insular de Patrimoni del Consell, Kika Coll. Paral•lelament, també s’ha engegat una campanya d’apadrinament perquè empreses o particulars hi puguin participar.

Un altre projecte estrella de la legislatura és la restauració del monestir premostratenc de Bellpuig. La institució disposa d’1,1 milions d’euros per fer front a les inversions i actuacions compromeses, que s’han consensuat amb l’Ajuntament d’Arta. A les tasques de manteniment urgent, es va sumar un Pla d’intervenció valorat en 60.000 euros que s’executarà a partir d’aquest mes. Paral•lelament, també s’impulsaran els projectes de millores en l’accessibilitat al conjunt patrimonial i un projecte d’interpretació d’aquest Bé d’Interès Cultural.

El Consell ha aprovat aquest any diverses declaracions d’interès cultural material i immaterial, com la tècnica de construcció amb pedra seca, les termes romanes de Son Sard. A l’àmbit de les ajudes que ofereix la institució, destaca el més d’1 milió d’euros pel Castell de Bellver, Sa Torre de Sa Mola i la Farinera de Llubí. A l’àmbit del patrimoni subaquàtic, s’han elaborat plans de protecció i d’intervencions a l’arxipèlag de Cabrera amb una Carta arqueològica subaquàtica per conservar els 14 jaciments arqueològics que es troben a l’illa.

Un dels àmbits de feina d’aquesta legislatura és el patrimoni immaterial, tal com apareix al Pla de Gestió de Patrimoni –un full de ruta de l’àrea- per als anys 2017-2019. L’any passat es varen dur a terme diverses jornades que abordaren diferents tipologies de patrimoni immaterial: vida quotidiana, patrimoni gastronòmic i unes jornades belemnístiques.

"Les jornades de patrimoni gastronòmic varen combinar taules de reflexió amb la nostra gastronomia, així com activitats lúdiques. A les jornades belenístiques, que es varen celebrar a mitjans de desembre, es varen abordar temes com les especificitats dels betlems cova mallorquins i els processos de restauració, juntament amb la significació teològica" en paraules de Kika Coll.

De les darreres accions de patrimoni al Consell destaca la posada en marxa de "Patrimoni en xarxa": un registre de les persones i entitats vinculades al patrimoni de l’illa per crear espais de trobada i un catàleg d’activitats