Per primera vegada Balears tindrà una Llei de Residus

Abril: "El sistema serà més descentralitzat i podrà generar més llocs de feina"


Tots els partits que han firmat els Acords Pel Canvi han presentat avui la creació d’una ponència tècnica sobre la gestió de residus amb l’objectiu d’aprovar la primera Llei de residus de les Illes Balears. Els diputats i diputades dels partits que donen suport al govern han remarcat que no té cap sentit que no hi hagi aquesta normativa a una comunitat que rep 14 milions de turistes anualment. Ja que la competència és de les diferents Illes, el que es pretén és posar en marxa un pla coordinador, que pugui garantir la coherència i la sostenibilitat de la gestió.

El portaveu de MÉS per Mallorca, David Abril ha assenyalat la necessitat de fer-ho apostant per un canvi de model general i també un canvi del model econòmic. "Hauríem de passar d’una macroincineradora a petites instal·lacions. Així el sistema serà més descentralitzat i podrà generar més llocs de feina que ara són en mans d’un monopoli", ha assegurat Abril. Per la seva banda, la diputada del PISB-PSOE Sílvia Limones ha mostrat la seva satisfacció amb la proposta i ha fet referència en la situació de l’illa d’Eivissa "Cal augmentar el percentatge del reciclatge, ja que és molt baix". Sílvia Tur, diputada de Gent per Formentera ha coincidit en assenyalar que es tracta d’una iniciativa necessària, i que "s’ha de tenir uns objectius molts més ambiciosos que els del pla nacional, amb una estratègia global". També la representant de MÉS per Menorca, Patrícia Font ha destacat l’oportunitat que representa aquesta normativa per millorar la gestió dels residus per Menorca. La diputada Font també ha assenyalat que "ha de ser una llei participada i participativa amb les administracions competents i la societat civil.". En aquest sentit també s’ha manifestat el diputat de Podem David Fernández qui ha convidat a experts i entitats especialitzades a participar en la ponència i que ha assenyalat com a fita "reciclar, reutilitzar, reduir la generació de residus i canviar el model"

Previsiblement la ponència es posarà en marxa després de l’estiu i el primer semestre del 2017 es preveu que la primera Llei de Residus de les Illes Balears estigui aprovada.