Per la conservació d’un sistema de pensions garantides, solidàries i universals

MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca i Podem hem registrat al Parlament una proposició no de llei en defensa del sistema públic de pensions i per una legislació laboral que elimini la precarietat i aposti pel canvi de model productiu amb la innovació, la transició energètica i les noves indústries


Espanya es troba entre els grans països europeus amb una menor despesa en pensions sobre el nivell del PIB i amb unes de les cotitzacions més regressives. Pel que fa a les illes, tenim les pensions més baixes de tot l’estat, segons l’informe de l’Observatori Social de les persones majors de 2015.

El diputat de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà, ha acusat el PP de mentir i li ha exigit que rectifiqui. "Amb aquesta proposició denunciam l’espoli a la guardiola de pensions que està fent el govern estatal i el seu discurs en contra d’aquestes. Exigim al PP que rectifiqui per mantenir el pacte social amb la ciutadania’. ‘Avui hem conegut les darreres dades de l’EPA que semblen positives per a les illes i no s’entén que el PP es dediqui a llençar missatges negatius en constant referència a la crisi o l’increment de l’atur per tal de perjudicar el sistema públic de pensions, quan és fals", ha conclòs.

Per la seva banda, el diputat de Podem Carlos Saura ha criticat el PP per voler rompre el pacte social i voler acabar amb el sistema públic de pensions. S’ha dirigit a Celia Villalobos, diputada del PP i presidenta de la comissió del Pacte de Toledo, qui hauria de garantir el funcionament adequat del sistema de pensions i no jugar amb aquest. Sobre la recomanació de Villalobos, qui anima als joves a estalviar 2 euros al mes a partir d’ara per a la seva jubilació, Saura li ha dit ‘que accepta el repte" però li proposa també que faci la jornada d’una cambrera de pis. "El PP no tocarà els i les nostres padrines. Estarem al front d’ells, tant al carrer com a les institucions per evitar-ho", ha assegurat. I ha afegit que avui Podemos presenta també al Congrés una Proposició de Llei perquè les pensions siguin viables malgrat el malbaratament del Partit Popular.

L’estratègia de desprestigi del sistema de pensions del Partit Popular, amb l’objectiu de la seva privatització i el benefici dels bancs, de determinades empreses i d’un model social que no creu en el fet col·lectiu, posa en evidència que la conservació d’un sistema de pensions garantides, solidàries i universal requereix, únicament, de voluntat política.

El PP fomenta un model productiu que ha promogut durant massa temps la precarietat, la mà d’obra intensiva de baixa qualificació, la temporalitat en la contractació, els salaris baixos i l’economia submergida. Per aquestes raons, la pensió mitjana de Balears es situa 71 euros per abaix de la mitjana estatal.
Cosa que canviaria substancialment de cara al futur si Balears apostàs decididament per un canvi d’estructura productiva en sectors d’alt valor afegit com és la innovació, la transició energètica i l’aprofitament de l’estructura industrial existent amb l’aposta per la creació de noves industries.

Modificar l’Impost de Societats, potenciar els Impostos sobre les rendes del capital financer, la lluita contra el frau, la creació d’imposts finalistes (per augment demogràfic, o contribució de solidaritat) per cobrir els dèficits del finançament contributiu, com s’ha introduït en altres països, o un IVA social, modificar l’IRPF i gravar més els trams de rendes més alts serien algunes de les solucions per garantir i millorar l’actual sistema de pensions. De fet, un augment de la pressió fiscal d’1,2 punts durant entre cinc i deu anys podria permetre recaptar 12.500 milions d’euros.

Per la defensa d’un sistema públic de pensions, els grups Podem, MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca registram la següent Proposició no de llei:

1.El Parlament de les Illes Balears insta al Govern estatal a modificar l’estructura productiva del nostre país i avançar en una legislació laboral que elimini la precarietat i disminueixi l’atur al nostre país, incrementant, així, les cotitzacions socials que permetin la viabilitat del sistema de pensions.

2. El Parlament de les Illes Balears insta al Govern estatal a garantir la sostenibilitat del sistema de pensions tornant a la vigència del topall que es pot gastar cada any de la guardiola, suspès el 2012, i la introducció de la finançament per via impositiva sobre la base d’un sistema tributari progressiu.

3. El Parlament de les Illes Balears insta al Govern estatal a tornar l’edat de jubilació ordinària a 65 anys, facilitant-ne tant l’accés als autònoms, com fent possible la jubilació anticipada en bones condicions.

4. El Parlament de les Illes Balears insta al Govern estatal a revisar amb criteris d’igualtat de gènere el llistat de treballs de naturalesa penosa que puguin acollir-se a la jubilació anticipada, com és el cas de les cambreres de pis.

5. El Parlament de les Illes Balears insta al Govern estatal a què posi en marxa mecanismes que puguin compensar el fet de que, determinades comunitats autònomes, com Balears tingui les pensions més baixes de tot l’estat, revalorant les pensions no contributives i les pensions més baixes.

6. El Parlament de les Illes Balears insta al Govern estatal a suprimir l’Índex de Revalorització de les pensions previst a la Llei 23/2013 i que s’indexi l’evolució de les pensions a l’Índex de Preus al Consum; de manera que es garanteixi el poder adquisitiu dels pensionistes.