Obrim fosses per mirar el futur amb dignitat

Balboa: “És un dia emotiu, feliç. Obrim per tancar un capítol fosc de la història del nostre país”


La fossa d’Alaró ha estat la primera del Pla d’actuació de 2018 en obrir-se, una fossa on s’espera trobar les restes de Pau Crespí Villalonga, batle republicà de Mancor, i el seu fill Nofre Crespí Riera, assassinats pel feixisme l’any 36. “És un deute que teníem amb la democràcia. Som conscients que arribam 40 anys tard, però és una prioritat absoluta de la Conselleria de Cultura i és una prioritat per totes les persones compromeses amb la democràcia i amb la recuperació de la memòria històrica”, ha explicat la consellera de Cultura, Fanny Tur.

“Per Alaró representa poder obrir d’una vegada la fossa que tenim aquí i poder dignificar-los. És un dia emotiu, feliç. Obrim per tancar un capítol fosc de la història del nostre país”, ha assegurat el batle d’Alaró i coordinador de MÉS per Mallorca, Guillem Balboa. Balboa ha agraït la tasca immensa i incansable dels col·lectius per a la recuperació de la memòria històrica, “sobretot la feina de l’historiador Marçal Isern, d’Alaró, i que s’ha encarregat d’aquest capítol en concret”.

Isern, per la seva banda, ha subratllat que és necessari obrir les fosses “per mirar amb dignitat al futur, per poder viure dignament el present i per poder guanyar el futur”. L’historiador també ha demanat consciència ciutadana i ha recordat que, amb aquests gestos, “retornam l’honorabilitat a Pau i Nofre, perquè la dignitat no la van perdre mai”.

Calendari d’obertura

La fossa d’Alaró és la primera d’aquest any i la cinquena que s’ha exhumat des que es va aprovar la Llei de fosses el passat novembre de 2016. La següent que s’obrirà serà la del cementiri de Santa Maria del Camí. Aquest mes de juliol també es durà a terme la recerca i localització al cementiri de Sencelles, a més del treball al Pou de s’Àguila (Llucmajor), a més de les tasques de recerca i localització al cementiri de ses Figueretes, a Eivissa.

El calendari i ordre d’exhumació previstos és: Calvià, Sencelles, Marratxí, Llucmajor, Deià, Porreres, Montuïri, ses Figueretes. A més, aquest estiu també es faran dos informes de viabilitat de les fosses dels cementiris de Bunyola i Manacor.