Obrim Can Balaguer, un espai cultural més per a Palma

La planta noble estarà museïtzada i farà un recorregut per la història i l’art dels XVIII, XIX i principis del XX

La planta baixa acollirà una exposició sobre Can Balaguer que es podrà visitar de dilluns a dissabte

Llorenç Carrió: “Volem que Can Balaguer mostri el ric patrimoni artístic que allotjaven els casals i que sigui un museu que mostri les arts decoratives”

Acabam la tasca iniciada fa anys per la regidora de Cultura Nanda Ramon i interrompuda pel PP. Des d’avui, Palma compta amb un nou espai per a la cultura. La planta baixa de Can Balaguer obre les seves portes per mostrar a través d’una exposició els seus orígens, la seva història, el procés de la seva rehabilitació i el seu futur. Durant aquests mesos s’han programat una sèrie d’activitats per apropar el projecte a la ciutadania. L’objectiu és que Can Balaguer es converteixi en un dels eixos del futur Museu d’Història de la Ciutat.

Hi han participat el batle de Palma, José Hila, i el regidor de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística, Llorenç Carrió. Carrió ha explicat que, “per les seves característiques i la seva ubicació, Can Balaguer ens permet reunir, custodiar, investigar i posar en valor una part del patrimoni moble de l’Ajuntament. La planta noble es dedicarà en exclusiva a això”. “Volem que Can Balaguer mostri el ric patrimoni artístic que allotjaven els casals i que sigui un museu que mostri les arts decoratives”, en paraules de Carrió.

Can Balaguer tindrà diferents espais que es destinaran a donar a conèixer la història de Palma. La planta baixa que acull la sala d’exposicions temporals s’obrirà de dilluns a divendres de les 16.30 a les 20 hores i els dissabtes, de les 10.15 a les 14 hores. Allà es podrà veure la mostra “Can Balaguer. Un nou espai per a la ciutat”, que presenta l’armari contenidor que es va mostrar a la passada edició de la Bienal de Venecia. Es tracta d’un recorregut pel procés creatiu de la rehabilitació del Balaguer, amb plànols, maquetes i fotografies. A més, també es fa un recorregut històric pel Balaguer des dels seus orígens fins a la seva rehabilitació, que es va dividir en tres fases i va suposar una inversió de 6 milions d’euros provenents del programa europeu de fons Feder, el Govern i l’Ajuntament de Palma.

La mostra també explica el projecte de museïtzació de la planta noble de Can Balaguer, que permetrà explicar la història de les cases senyorials dels segles XVIII, XIX i principis del XX. Es recrearan alguns dels espais característics de la zona pública d’una casa major de Palma, concretament la sala gran d’entrada i les habitacions que es disposen a l’entorn del pati central. En aquests àmbits es reconstruirà una cambra barroca amb la seva alcova, una sala de música, un saló d’influència francesa, un menjador del segle XIX, la galeria d’un col·leccionista del modernisme i una sala de principis del segle XX.

Per dur a terme aquest programa s’han seleccionat mobiliari i objectes d’art procedents del Fons Balaguer i d’altres fons municipals, com el de Can Morell, actualment en procés de restauració. Així, la col·lecció de pintura de Josep Balaguer, amb el seu important fons d’Antoni Gelabert, es completarà amb peces adquirides al llarg de la història per l’Ajuntament de Palma en un recorregut representatiu de l’evolució de la pintura i les arts decoratives a Mallorca. El conjunt es veurà ampliat amb el dipòsit de peces procedents de col·leccions privades i d’altres institucions illenques.

A la planta porxo hi haurà un centre de documentació auxiliar a l’entorn del patrimoni i un espai educatiu amb recursos pedagògics, des del qual es coordinaran programes de mediació en aquest camp. Una part important d’aquesta planta serà la seu del Cercle de Belles Arts, d’acord amb la voluntat de la família Balaguer, i també acollirà la part administrativa de Can Balaguer. Per últim, a la planta superior s’ha situat una aula per a la realització de conferències, tallers i altres tipus d’activitats.

Amb la voluntat d’apropar el projecte als ciutadans fins que a final d’any tot l’edifici entri en funcionament, s’han programat una sèrie d’activitats que s’inicien amb una conferència a càrrec de la historiadora María José Massot.

La resta d’activitats són les següents:

El dia 7 d’abril Carles Garrido amb Xavi Núñez i Mariona Forteza faran una visita teatralitzada a l’entorn de “La Palma esvaïda”, de Màrius Verdaguer, en un recorregut a traves de la planta noble de l’edifici. Hi haurà dues sessions, una a les 20 hores i una altra a les 22 hores.
El dia 27 d’abril Can Balaguer serà l’escenari de la representació d’”Ignoto”, obra de dansa de Melania Olcina i Antonio Ruiz que s’inclou dins del cicle PalmaDansa FLUENT 2017.
L’11 i el 12 de maig es duran a terme unes jornades a l’entorn de les cases museus que organitza el Consell de Mallorca.
El 19 de maig es farà el concert inaugural del Palma de Primavera 2017.