Nou servei d’acompanyament a persones amb discapacitat física

- Té un pressupost de 300.000 euros anuals i oferirà 14.285 hores d’assistència personal i acompanyament en activitats bàsiques d’oci, feina o estudis
- Va destinat a persones majors de 16 anys amb discapacitat física del 65 per cent de les Illes Balears

La Conselleria de Serveis Socials i Cooperació ha informat avui de la creació d’un nou servei dirigit a les persones amb discapacitat física i necessitat de suport extens de les Illes Balears. Es tracta d’un servei fins ara mai oferit per l’administració, operatiu durant 24 hores al dia, els 365 dies a l’any i amb cobertura a totes les illes.

“És el més parescut a un assistent personal, que és una de les reclamacions que fan el conjunt de persones amb discapacitat física”, ha apuntat la consellera Fina Santiago sobre el nou servei. Una vegada posat en marxa, aproximadament en un mes, oferirà un total de 14.285 hores d’intervenció directa (hores d’acompanyament) i té un pressupost anual de 300.000 euros. Va dirigit a persones majors de 16 anys de totes les illes que tenguin reconeguda una discapacitat física del 65 per cent, a les quals se’ls posarà a la seva disposició un professional que l’ajudi a fer totes les activitats bàsiques de la vida diària i faciliti l’accés a l’oci, el treball o l’educació. El servei el duran a terme professionals tècnics en atenció a persones en situació de dependència i en integració social i cada usuari podrà rebre entre 10 i 20 hores setmanals d’acompanyament, segons les necessitats.

La consellera Fina Santiago ha recordat que l’atenció a les persones amb discapacitat física ha estat un objectiu prioritari d’aquest Govern i la intenció sempre ha estat “que a finals de legislatura deixéssim més i millors serveis”. La creació d’aquest nou servei, a més, també compleix un altre objectiu principal de la Conselleria de Serveis Socials, ja que es crea directament amb el model de concertació i no per via de contracte, fet que garanteix el seu manteniment i facilita l’increment qualitatiu i quantitatiu del servei en un futur.

Es calcula que a les Illes Balears hi ha 69.000 persones amb qualque tipus de discapacitat, de les quals 20.000 són majors de 65 anys. De les 49.000 menors de 65 anys, la meitat presenten una discapacitat física, amb un grau d’entre el 33 i el 65 per cent.