Nou conveni Govern-UIB per impulsar la recerca de les ones gravitacionals

El vicepresident Biel Barceló, el rector Llorenç Huguet i la doctora Alícia Sintes rubriquen el compromís, que implica un finançament de 175.000 euros per continuar liderant la recerca internacional en aquest àmbit, en el marc del projecte LIGO


El Govern, a través de la Vicepresidència i Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme, i la Universitat de les Illes Balears (UIB) han signat avui un conveni que permetrà finançar amb 175.000 la contractació de nou personal investigador en el Grup de Relativitat i Gravitació, dirigit per la doctora Alícia Sintes i que ha participat recentment, en el marc del projecte internacional de Col·laboració Científica LIGO, en la detecció de les ones gravitacionals.

El vicepresident Biel Barceló i el rector de la UIB, Llorenç Huguet, han signat el document juntament amb la doctora Sintes, el director general d’Innovació i Recerca, Pep Lluís Pons, i el vicerector d’Investigació i Postgrau, Jaume Carot.

El vicepresident Barceló ha explicat: «el Govern té interès per continuar desenvolupant polítiques proactives que permetin consolidar la base cientificotecnològica de la nostra societat, i ens pareix important donar suport a un grup de recerca amb tant de prestigi com és el grup de la doctora Sintes».

El rector, Llorenç Huguet, ha rebut amb agraïment la iniciativa del Govern de suport al Grup de Relativitat i Gravitació, perquè «permetrà continuar aquesta feina tan esperançadora de recerca de qualitat».

La doctora Alícia Sintes també ha agraït el compromís del Govern amb la recerca científica: «Aquest conveni ens permetrà seguir sent líders en el camp de les ones gravitacionals, i seguir sent competitius en l’àmbit internacional». Ha qualificat el descobriment empíric d’aquest fenomen de «fita històrica que ha marcat una nova era en l’astronomia», i ha afegit: «Esperam que del nostre esforç es beneficiï tota la societat balear».

El Grup de Relativitat i Gravitació de la UIB és l’únic grup de l’Estat espanyol que ha estat acceptat per tal de participar en un projecte de recerca col·laborativa que involucra un grup de més de 1.000 científics de 15 països. Més de 90 universitats i instituts de recerca del projecte LIGO desenvolupen models teòrics (patrons) d’ones gravitacionals i algoritmes d’anàlisi de dades, tecnologia per als detectors i analitzen les dades obtingudes a les observacions.

Les investigacions de la doctora Sintes i el seu equip han resultat clau a l’hora d’identificar l’ona detectada i esbrinar el seu origen: la col·lisió (fusió) de dos forats negres massius. Els desenvolupaments teòrics realitzats i la nova tecnologia desenvolupada en el sí d’aquest projecte, tenen un gran valor intrínsec, en tant que aportacions a l’avenç del coneixement més enllà de les seves fronteres actuals, alhora que presenten un elevat potencial innovador i de transferència a altres àmbits amb gran impacte social: medicina, tecnologies de la informació i les comunicacions, etc.

El conveni amb la UIB que s’ha impulsat des de la Direcció General d’Innovació i Recerca pretén consolidar aquesta línea de recerca: la despesa pluriennal (prevista fins l’octubre de 2020) d’un total de 175.000 euros permetrà a la UIB la contractació de personal investigador (segons ha explicat Sintes, un predoctoral i un postdoctoral) que col·laborarà amb el grup de recerca esmentat.

ÀUDIO: Declaracions de Biel Barceló
ÀUDIO: Declaracions de Llorenç Huguet
ÀUDIO: Declaracions d’Alícia Sintes