La diada de Mallorca serà el 31 de desembre

El dictamen de la comissió de la Diada de Mallorca que s’ha presentat és contundent: la diada serà el 31 de desembre ja que és tracta de l’autèntica festa de l’illa

Arriba la normalitat al nostre país. Una reclamació històrica de MÉS s’ha complit: el 31 de desembre serà la data de la pròxima Diada de Mallorca. Un dictamen fet per diferents experts i elaborat per la comissió de la Diada, presidida pel Conseller de MÉS Lluis Apesteguia, s’ha decantat per aquesta data ja que és una realitat que l’actual (12 de setembre) no havia arrelat en els vints anys de la seva declaració.
La Diada de Mallorca se celebrava el 12 de setembre des de l’any 1997, però cal recordar que, al seu moment, els consellers del PSM varen mostrar el seu total desacord i el convenciment que l’autèntica celebració de l’illa era el 31 de desembre. En l’hemeroteca estan els discursos de Damià Pons o de Pere Sampol explicant, de manera detallada i didàctica, les mateixes raons sobre les quals se sustenta el document de la comissió que s’ha presentat aquest matí.
El resultat de l’escrit és contundent: fins al 80 % dels experts són favorables al 31 de desembre per diverses raons: històriques, com la «festa de l’Estendard» o de similituds amb les altres diades dels països catalans, que celebren també la seva incorporació a la corona catalanoaragonesa. «Volem una diada solemne i, a la vegada, popular i arrelada a la Mallorca del segle XXI. L’acord de la Diada és un èxit de tots i estic segur que servirà per impulsar una jornada per celebrar-nos i per autoreconeixer-nos com a poble», ha explicat el president de la comissió, Lluís Apesteguia.

La Diada de Mallorca de 2017 serà la primera que comptarà amb un relat cohesionador que impulsi un projecte col•lectiu per als ciutadans i les ciutadanes de Mallorca per tal que es puguin reconèixer com a poble. Cada any, la celebració comptarà amb una temàtica que guiarà tots els actes entorn a la Diada.

Apesteguia també ha expressat que «a partir d’ara s’hauran de cercar mecanismes de col•laboració amb l’Ajuntament de Palma perquè el Consell pugui participar a la Festa de l’Estendard». També s’ha anunciat que la Diada de Mallorca comptarà amb un gran acte institucional a la Part Forana.