Noguera: "Tancar es Murterar és una passa necessària per emprendre la transició energètica"

MÉS per Mallorca i la pràctica totalitat dels grups ecologistes n’han reivindicat el tancament durant dècades

El coordinador general de MÉS per Mallorca, Antoni Noguera, ha valorat avui l’inici del tancament de la central de carbó del Murterar. Noguera ha assegurat que es tracta “d’una passa necessària per emprendre la transició energètica. Segons ha dit el coordinador general ecosobiranista, “només les accions valentes i decidides ens permetran fer front a la crisi climàtica”.

En la mateixa línia, el conseller de Medi Ambient de MÉS per Mallorca, Miquel Mir, ha assegurat que “Amb aquest inici de la descarbonització de les Illes Balears es posa de manifest que no només impulsam lleis pioneres sobre el paper, sinó que seguim endavant amb la seva aplicació. Queda demostrat que l’aplicació de normatives com la de Canvi Climàtic i Transició Energética no és només que sigui possible sinó imprescindible, tant a nivell mediambiental com social".

Tancar la central, que apaga avui dilluns part de la seva capacitat de producció actual i s’anirà reduint fins el 2025, permetrà reduir un 10% les emissions totals de les Illes Balears. A més, l’energia està assegurada amb l’augment de la producció de les dues centrals de gas de Palma i, posteriorment, amb la connexió per cable amb la Península i nous parcs fotovoltaics.

Es Murterar es la principal font de produccio d’electricitat de Balears i també ho és d’emissions de CO2, representa avui dia el 65% de les emissions del sistema elèctric de balears. A més, la central cremava carbó d’importació amb tots els problemes i costos ambientals que això suposava a, entre d’altres llocs, el port d’Alcúdia. MÉS per Mallorca i la pràctica totalitat dels grups ecologistes n’han reivindicat el tancament durant dècades, però no va ser fins la passada legislatura que es va posar damunt la taula el pla de tancament que ara s’executa. A més, tot el procés de tancament està actualment vigilat i controlat per la Comissió Balear de Medi Ambient que dirigeix Toni Alorda.