Neus Truyol: "La ciutat ha de ser dels veïns, no d’empreses"

La portaveu de l’equip de govern ha presentat 18 al·legacions a la Llei de lloguer turístic per combatre els efectes negatius del lloguer vacacional que pateix Palma


La portaveu de l’equip de govern, Neus Truyol, ha presentat 18 al·legacions a l’avantprojecte de llei de modificació de la llei 8/2012 de Turisme de les Illes Balears relativa a la comercialització d’estades turístiques a habitatges. El principal objectiu pel Govern de la Gent és garantir el dret a l’habitatge digne i combatre la massificació turística a Palma. "Palma pateix especialment els seus efectes més negatius. La ciutat ha de ser dels veïns, no d’especuladors o empreses", ha afegit la regidora.

En aquest sentit, la portaveu ha destacat 5 propostes de les 18 en total que s’han recollit (2 al·legacions de caràcter general i 16 d’específiques). Per començar, Truyol ha informat que "demanam la dotació econòmica i de recursos necessaris per garantir els serveis municipals òptims en gestió del lloguer turístic". La segona proposta és la de reduir els problemes de convivència veïnal així com exigir l’acord unànime de la comunitat de veïns per poder llogar turísticament un habitatge. Perquè el lloguer turístic tengui un impacte menys negatiu a la ciutat i evitar la concentració de places en poques mans, "una mateixa persona o empresa sols podrà llogar un màxim de 2 habitatges simultàniament", ha explicat Truyol. La quarta proposta destacada ha estat la de crear dues borses diferents, una de places per lloguer d’habitatges i l’altre per la resta (hotels i altres) ja que tenen dinàmiques diferents. "En cap cas s’incrementarà el còmput total de places sinó que proposam fórmules per reduir-les", ha manifestat la portaveu. Finalment, la cinquena proposta consisteix a exigir el canvi de la llei LAU per evitar la perversió actual. Truyol ha insistit que "sols es podrà llogar amb llei d’arrendaments urbans a partir de tres mesos, i no menys".

Oficina de Fons Europeus i Subvencions

Per altra banda, la Junta de Govern ha aprovat la creació d’una Oficina de Fons Europeus i Subvencions. Truyol ha recordat que la creació d’aquesta oficina era un dels requisits d’un projecte europeu. “Europa exigeix que hem de tenir diferents unitats de gestió diferenciades de l’execució”. Truyol ha explicat que Europa vol que hi hagi un grup oficial de treball diferenciat dins l’Ajuntament i ha remarcat la importància que pot tenir aquesta oficina per ser “el motor” per la recerca de noves subvencions estatals i autonòmiques”.