Miquel Mir: "Cabrera ha de tenir una gestió unificada que reverteixi en una millor conservació"

El conseller de Medi Ambient i Territori del Govern, Miquel Mir, no afluixa i aposta per una gestió unificada al parc nacional de Cabrera. Segons Mir, “aquest espai no es mereix fantasies, sinó una unitat de gestió cohesionada i unificada que reverteixi en una millor conservació dels seus valors i recursos naturals”. Així, s’ha expressat Miquel Mir durant la seva compareixença en la Comissió de Medi Ambient i Ordenació Territorial del Parlament, per a donar compte de la situació actual de la gestió d’aquest Parc després de la seva ampliació.

L’ampliació, però, ha obert un conflicte amb l’administració estatal que nega la continuïtat ecològica entre el territori anteriorment protegit i la nova incorporació. Aquest concepte és clau per a la gestió unificada del parc per part del Govern de les Illes Balears atès que des de Madrid consideren que l’àrea ampliada correspon a aigües exteriors, i les comunitats autònomes només poden gestionar-les en cas que hi hagi continuïtat ecològica. Si no, la gestió correspon a l’Administració General de l’Estat.

Durant la compareixença, a petició de MÉS per Mallorca, Mir ha recordat que , el Govern considera que no existeix cap informe que confirmi que no existeix aquesta figura a Cabrera i per això van iniciar aquest estiu un procés contenciós administratiu davant el Tribunal Suprem, que està a l’espera de la seva resolució. No obstant això, el conseller ha afirmat que, en el cas que l’Estat obri la porta a la gestió autonòmica de l’ampliació del Parc Nacional de Cabrera, el Govern retirarà el contenciós. Actualment, existeixen dues estructures de gestió i direcció en aquest parc, la primera és de rang autonòmic i gestiona el terreny original de la reserva, mentre que la segona direcció, d’àmbit estatal, gestiona les 80.000 hectàrees marines ampliades.