Miquel Ensenyat es reuneix amb representants de les tribus índies de Califòrnia contraris a la canonització de Juníper Serra

La trobada, a iniciativa del president del Consell de Mallorca, va ser a Washington abans de la canonització de Juníper Serra i va ser qualificada de “fructífera i emocionant” per totes les parts. Ensenyat ca convidar les tribus índies a visitar Mallorca i possibilitat el coneixement mutu


El President Miquel Ensenyat es va reunir amb representants de les tribus ameríndies de Califòrnia, que es trobaven a Washington per protestar contra la canonització del petrer Juníper Serra. A la reunió, a més d’Ensenyat, hi varen assistir Antonio González, representant del Moviment Indi Americà davant les Nacions Unides; Valentin Lopez, president d’Amah Mutsun Tribal Band; Donna Schindler, experta en traumes socials; i Christine Grabowski, antropòloga especialitzada en genealogies índies.

Els representants del moviment amerindi varen tenir la possibilitat de presentar al President del Consell el seu rebuig a la canonització de Juníper Serra i la seva visió de la tasca, que consideren una invasió que va acabar amb la seva cultura, el seu model econòmic i la seva forma d’autogovern i va iniciar una discriminació que encara avui perdura.

El President va aprofitar per convidar els assistents a Mallorca i explicar el seu punt de vista, per tal d’enriquir la visió del missioner petrer, “una figura que es pot revisar, com qualsevol altra, però sense perdre de vista la seva importància i el moment en què va viure”. Ensenyat els va explicar breument la història de Mallorca i com l’illa també va perdre el seu autogovern i es va veure sotmesa culturalment i econòmica per les armes; “la història era i és una dicotomia entre una classe dominant i una classe dominada, i el gruix dels mallorquins sempre hem format part dels dominats, com les tribus nadiues d’Amèrica”.

Miquel Ensenyat va explicar-los que assistiria a la cerimònia de canonització de Juníper Serra en la seva condició de president del Consell i per respecte a la veneració que concita el missioner entre un sector de la població mallorquina, però que recollia la seva queixa i hi era sensible. Així mateix, va expressar-los que amb aquella trobada volia mostrar-los el respecte de Mallorca als seus pobles i a la seva dignitat, cosa que va ser qualificada de transcendent pels representants de les comunitats ameríndies.