Ensenyat: «Arriba l’equador de la legislatura i no hem avançat el suficient respecte al paper dels Consells. És l’hora d’exigir resultats.»

Avui ha tingut lloc la cimera de presidents del Consell de Mallorca i de Menorca, on s’ha reivindicat el paper dels consells i s’ha demanat un millor finançament

El president del consell, de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat i Maite Salord, de MÉS per Menorca, s’han trobat avui a Menorca per primera vegada. Es tracta de la primera visita oficial d’un president d’un Consell a un altre president insular en la història de la institució. «És una fita històrica. Per primera vegada parlarem de tu a tu, del nostre dia a dia i de les nostres preocupacions», han afirmat els dos presidents.

Els dos polítics de MÉS han volgut aprofitar la trobada per posar alguns temes damunt la taula, com la connectivitat aeroportuària, la millora del finançament i la llei Montoro. Un altre tema que s’ha tractat ha sigut el paper dels consells. "Tenim un estatut molt insularista, però la veritat és que avui no vivim aquesta realitat. Volem que es compleixi o, si no, que el canviïn. Nosaltres tenim clar que els consells són l’autèntic govern de l’illa", ha explicat Ensenyat.

En la trobada també s’ha tractat el tema del finançament deficient de la nostra comunitat, ja que repercuteix en totes les institucions de les illes; comunitat, consells i ajuntaments. «Volem uns consells forts i amb més autogovern. El finançament de la nostra comunitat és una prioritat absoluta. Per això, hem demanat un millor finançament i un nou règim especial per a les illes moltíssimes de vegades. Volem solucions», ha afirmat el president Ensenyat, a la vegada que ha reclamat que es tracta d’una qüestió de justícia. "La Llei Montoto ens perjudica. A Mallorca tenim una situació surrealista; els bancs tenen 400 milions d’euros dels municipis de les illes que no es poden tocar. Es tracta d’un problema molt greu", ha explicat Ensenyat.

Els dos presidents s’han mostrat convençuts que cal aprofundir en l’autogovern i millorar el paper dels consells per donar-los una entitat autèntica com a institució d’autogovern de cada illa. «La idea principal és un Govern amb un paper de coordinador entre illes. Però la realitat és que no tenim competències fonamentals. Mallorca no té agricultura, per exemple, ni joventut ni turisme. Volem les competències amb una dotació econòmica suficient. Arriba l’equador de la legislatura i no hem avançat el suficient respecte al paper dels Consells. És l’hora d’exigir resultats», ha afirmat, contundent, Ensenyat.

El president del Consell de Mallorca també ha explicat que el «repte de Mallorca és ser capaç de diversificar el seu model econòmic i fer-lo créixer» i això no es pot aconseguir, ha afegit, «sense un bon finançament». «Si la Comunitat, està mal finançada, també ho estaran els consells», ha afirmat.
Pel que fa a les competències, cal recordar que no tots els consells tenen transferides les mateixes. El Consell de Mallorca espera poder assumir en els pròxims mesos les competències de Turisme i Igualtat.

Per la seva banda la presidenta del Consell de Menorca, Maite Salord, ha explicat que el més important és "fer realitat el que, per ara, està damunt paper" i també que "la trobada conjunta amb els cabildos seria una eina per preparar temes comuns"

Aquesta cimera s’emmarca en una sèrie de trobades que iniciarà el president Ensenyat amb altres consells. Les visites, després de Menorca, continuaran amb els consells d’Eivissa i el de Formentera.