Més recursos per fer front a la campanya d’estiu

La Conselleria de Medi Ambient reforça les reserves marines amb l’adquisició d’una nova embarcació per a la seva vigilància i l’Ibanat incorpora cinc vehicles més a la seva flota.

Un dels objectius d’aquesta legislatura de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca és tornar a posar en valor les reserves marines. Per al seu bon funcionament, és indispensable disposar d’uns mitjans de vigilància efectius i ben preparats, dotats amb els mitjans tècnics necessaris per a la vigilància, que és l’element essencial en què es basa el funcionament d’una reserva marina.

Segons el conseller Vicenç Vidal, "aquesta nova adquisició ens permetrà una millor vigilància i més seguretat per al nostre personal per poder sortir de dia i de nit a l’hora de perseguir els furtius". L’embarcació vigilarà les reserves marines de l’Illa del Toro, de les Illes Malgrats i del Freu de sa Dragonera.

Cal recordar que actualment hi ha 58.000 ha d’aigües interiors protegides amb aquesta figura, a les quals "hem recuperat el seguiment que no es va fer durant l’anterior legislatura, i se n’ha demostrat l’efectivitat", ha explicat el conseller.

Les passes següents han estat ampliar la xarxa de reserves marines, creant la Reserva Marina de la Dragonera, i finalment la vigilància, que complementa les polítiques de protecció. 
 
A més, amb finançament de l’impost turístic, "donarem l’impuls definitiu a les reserves a final d’any, en què hi incorporarem cinc noves embarcacions", ha afegit Vicenç Vidal.

En aquest mateix sentit, L’Ibanat (Institut Balear de la Natura) disposa de cinc vehicles més per a l’equipament de logística i funcionament que augmentarà l’equipament terrestre a la base de Son Tous.

Segons el conseller Vicenç Vidal, la compra d’aquests vehicles respon a una política de renovació: "ens vam trobar una flota envellida, quan renovam un vehicle no és que tinguem tan sols un vehicle nou sinó que estam donant millors eines de treball al nostre personal". I a més ha afegit que, "guanyem en seguretat pel personal, ja que se separen els espais de transport de material i el de l’equip humà".

Amb aquesta adquisició, doncs, a la campanya d’extinció d’incendis de 2017 es destinen 350 persones, 10 mitjans aeris (5 avions i 5 helicòpters), 42 medis terrestres, 24 punts de vigilància en torres de guaita i 6 càmeres en temps real.

Enguany els esforços s’han centrat en la seguretat. Per això s’han cobert totes les places de l’Ibanat; s’ha millorat l’equipament de protecció individual (EPI) per a la intervenció en incendis forestals, desenvolupat especialment per a les brigades de l’Ibanat, i s’ha renovat un seguit de vehicles, també dels agents de medi ambient, després que l’any passat ja s’ampliassin i millorassin els mitjans d’extinció aeris.