MÉS reclama al govern espanyol assumir la seva responsabilitat per finançar el manteniment de les escoletes municipals

Els batles i regidors de MÉS per Mallorca ha reclamat avui al govern de l’Estat que compleixi amb les obligacions fixades per la llei i es faci càrrec del manteniment de les places d’educació infantil. Així ho han posat de manifest durant un encontre celebrat a Llubí on han aprofitat per visitar la nova escoleta municipal. Precisament, des d’allà han destacat l’esforç fet des de l’any 2015 per part dels ajuntaments, Consell i Govern per ampliar la xarxa d’escoletes municipals. El problema, però, assenyalem "no és la creació de noves places sinó el seu manteniment". Així han coincidit que la creació d’aquestes places ha suposat la dignificació de l’educació. En el cas concret de Llubí amb la construcció d’unes instal·lacions modèliques.

Amb tot, però, els batlles i regidors coincideixen en el fet que que el manteniment de les places creades suposa una càrrega econòmica que en molts casos resulta inassumible per molts consistoris. Una situació, però, que no compta amb el suport del govern estatal tot i que la LOMLOE, llei educativa d’àmbit estatal aprovada aquesta legislatura, contempla el compromís de l’executiu de Pedro Sánchez de col·laborar amb la resta d’administracions públiques per facilitar el sosteniment de places.
MÉS Per Mallorca ja ha presentat diferents mocions tant al Consell com als ajuntaments reclamant el finançament de l’Estat que preveu la LOMLOE.

Davant aquest panorama la batlessa de Llubí, Magdalena Perelló ha recordat que "totes i tots estam d’acord en el fet que el primer cicle d’educació infantil és una etapa educativa, i que, en el cas de Mallorca, els ajuntaments han assumit la gestió de l’etapa com si fos una competència pròpia, quan no ho és però com sempre els ajuntaments assumeixen competències per tal de donar resposta a les necessitats de la ciutadania". En aquest sentit, la vicepresidenta del Consell de Mallorca, Bel Busquets, ha exigit a l’estat que compleixi amb la seva llei i "posi finançament a disposició dels ajuntaments, per tal que aquests puguin donar resposta a les necessitats de la comunitat educativa de cada un dels municipis, i de la plataforma 0-3 que també ho reclama". És més, segons el diputat Joan Mas, responsable de la sectorial territorial de MÉS, "si l’Estat compleix amb el que marca la seva pròpia llei consolidarem tant la xarxa pública com la complementària de centres 0-3, fent possible la reivindicació que la majoria de places 0-3 siguin educatives".