MÉS reclama a l’Estat claredat i pressupostos en el retorn a les aules

El diputat de MÉS per Mallorca, Joan Mas, ha reclamat avui que el govern espanyol se’n faci corresponsable juntament amb els autonòmics de la desecalada en totes les etapes educatives, d’ara fins a l’inici de curs, amb instruccions clares i pressupost. “Només així serà possible donar resposta tant a les necessitats de les famílies, com a la imprescindible salut laboral dels professionals de l’educació”, ha assegurat durant una roda de premsa telemàtica. El diputat, a més, ha reclamat que el govern Espanyol, conjuntament amb les CCAA, “estableixin urgentment mesures de conciliació com permisos retribuïts per a progenitors amb fills menors de 14 anys així com flexibilització laboral I jornades reduïdes, entre d’altre, amb la dotació pressupostària suficient per poder dur a terme aquestes mesures”. Segons Mas, cap persona que pugui anar a fer feina ha de tenir problemes per el fet de tenir filles o fills”.

Durant la roda de premsa, el regidor d’Educació a l’Ajuntament de Palma, Llorenç Carrió, també ha posat de manifest la importància d’enfocar les mesures de conciliació i coresponsabilitat des d’una perspectiva feminista, “evitant que gran part de la conciliació recaigui de nou sobre les dones. Les mesures de conciliació també són mesures econòmiques i d’igualtat i no podem permetre que agreugin encara més la desigualtat de gènere”.

Tant Carrrió com Mas han comparegut acompanyats d’Aina Amengual I Xisca Prats, membres de l’executiva I de la sectorial d’Educació de la formació. Ambdues han coincidit en assenyalar que davant les decisions preses a la Conferència Sectorial d’Educació del Ministeri d’Educació, “és imprescindible conciliar la vida familiar amb la laboral de tots aquells progenitors que s’han d’incorporar al seu lloc de treball. EGovern Espanyol té la competència per desenvolupar mesures de conciliació, I per això demanam que el Govern Espanyol, conjuntament amb les CCAA, estableixin urgentment mesures de conciliació”.

De la mateixa manera han explicat que la regulació dels centres d’atenció infantil no educatius (guarderies) no correspon als ajuntaments. “En el seu moment el Govern de les Illes Balears va perdre l’oportunitat de regular-los. Si
fet ara no stariem en aquesta situació. No es pot carregar als ajuntaments la inspecció d’aquestes centres”, han assenyalat. En aquest sentit han explicat que els ajuntaments no poden ser ni l’única ni la principal administració que doni resposta a les necessitats de conciliació de les famílies. En una situació en que el govern espanyol manté una regla de despesa que impedeix als ajuntaments de disposar dels superavit que duen acumulant des de fa anys per atendre les necessitats socials i econòmiques generades per aquesta situació de crisi. Per tant, reiteram la demanda al Govern Espanyol perquè aixequi aquestes restriccions”, han conclòs.