MÉS proposa les “bases del canvi” per aconseguir governs al servei de la gent

L’Executiva de la formació aprova la proposta de mesures programàtiques que traslladarà a les negociacions per aconseguir els acords pel canvi.

L’Executiva de MÉS per Mallorca, de forma consensuada amb MÉS per Menorca, ha aprovat avui la proposta de “bases pel canvi”, el paquet de mesures programàtiques que traslladarà a les negociacions tripartides que comencen demà amb l’objectiu de constituir equips executius de canvi al Govern de les Illes Balears i al Consell de Mallorca.

Per a MÉS, “és evident que la gent ha votat un canvi gros, i hem incorporat en aquest paquet les mesures que l’han de fer possible, tant a curt termini i de manera urgent, com tot allò que constitueix un “programa de transició” cap a “unes Illes millors, més dignes, més ecològiques i més lliures”.

Entre les mesures urgents dels acords pel canvi plantejades per MÉS cal destacar, entre d’altres, tot un paquet de mesures de rescat de persones, que inclou la restitució de la targeta sanitària per a tothom; un pla urgent de beques menjador i lluita contra la pobresa; mesures contra la pobresa energètica i un decret per aplicar la renda mínima garantida de 500 euros per a les famílies sense recursos. El paquet de mesures urgents també fa referència a qüestions mediambientals, com ara la paralització de la importació de residus de l’estranger, i el recurs de la via judicial per aturar les prospeccions petrolíferes. La recuperació del diàleg amb la comunitat educativa, la derogació del TIL, de la llei de símbols o l’ajornament en l’aplicació dels currículums de la LOMQE a ESO i batxillerat són algunes de les mesures que també s’inclouen en les mesures plantejades de cara als primers 100 dies de l’executiu.

Pel que fa al “programa de transició” des de MÉS han expressat la seva voluntat de dur endavant un programa “realista però de canvi” que vagi més enllà d’una legislatura, i que doni importància a les mesures per afavorir un canvi de model econòmic, a partir del diàleg amb tots els agents econòmic i socials, i la recuperació d’instruments estratègics com el Consell Econòmic i Social (CES). “Es tracta de partir de la centralitat del turisme per avançar cap a un model econòmic més sostenible, amb un millor turisme, més indústria i un sector primari que jugui un paper estratègic. La implementació d’una taxa de reinversió turística és com ja s’havia anunciat una de les mesures que formen part d’aquest paquet, en la perspectiva de disposar de recursos per millorar el medi ambient i reconvertir zones turístiques madures.

Les mesures de transparència i participació també són clau per a MÉS, i aquestes inclouen una Auditoria dels comptes públics i del deute i creació Oficina Balear d’Auditoria, Antifrau i Transparència lligada al Parlament, així com iniciatives com la supressió de l’anomenat “nivell 33” o l’establiment de mesures d’incompatibilitat entre càrrecs públics i dedicació a l’activitat privada.

En qualsevol cas, la primera condició que MÉS planteja als altres partits, PSIB i Podem, és que les seves direccions estatals es comprometin amb la millora dins 2016 del sistema de finançament autonòmic, amb la perspectiva d’incrementar almenys en 700 milions d’euros anuals els comptes públics de la CAIB, bé mitjançant l’aplicació del principi d’ordinalitat, bé amb la supressió del fons de suficiència.

Des de MÉS encaren les negociacions “amb il·lusió i conscients de la gran responsabilitat que representa gestionar aquests acords pel canvi, que per altra banda consideram que han de ser transparents i traslladats a l’opinió pública en tot moment”.

Documents adjunts