MÉS planteja una transició eco social com a sortida a la crisi derivada pel Coronavirus

La formació presenta un decàleg de propostes per a la "Mallorca post COVID".

El coordinador de MÉS per Mallorca, Antoni Noguera, ha presentat avui les propostes plantejades per la formació per a mitigar els efectes econòmics i socials derivats de la crisi sanitària provocada per la COVID-19. Es tracta d’un ambiciós decàleg que s’impulsarà a totes les institucions on MÉS ocupa responsabilitats de govern. Tot, amb l’objectiu de materialitzar un canvi de model productiu a partir de l’impuls del producte de quilòmetre 0, les economies emergents i la transició eco social. Segons Noguera "com a societat no podem repetir els errors del passat. És ara o mai. Canviar el paradigma és una necessitat", ha emfatitzat. En paraules de Noguera "és una tasca a desenvolupar des de la corresponsabilitat de totes les administracions, des de l’europea a la local".

En aquest context, Noguera, acompanyat el conseller insular de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, ha presentat durant una roda de premsa (la primera presencial en dos mesos) aquest de mesures per a la "Mallorca post Covid’. Es tracta d’un document elaborat a partir d’una diagnosis realitzada per les diferents comissions sectorials de MÉS. Així i com a resultat es plantegen tot un seguit de propostes. Pel que fa al foment de productes kilòmetre zero, Noguera ha explicat que cal reequilibrar la balança comercial reduint deute derivat de l’alta dependència de productes exteriors. "Si reduïm la dependència dels productes de l’exterior a favor del consum de productes de l’illa es reactiva una economia vinculada a productes de proximitat". El segón principi passa per impulsar les economies emergents, amb característiques pròpies de l’illa. I tot transitant cap a una economia descarbonitzada que doni resposta a l’emergència climàtica.

A partir d’aquestes tres premisses, el decàleg econòmic de MÉS proposa entre d’altres impulsar un pla d’industrialització i modernització del sector primari. Segons el conseller Jaume Alzamora "el producte alimentari de proximitat no només és estratègic per una illa enfront de situacions d’emergència (cas d’aïllament per motius d’excepcionalitat), sinó també que representa el foment d’una alimentació més saludable, generant un gran ventall de llocs de treball". Alzamora també ha explicat que des de MÉS farem feina per "convertir els nostres carrers i places en la millor botiga" amb l’activació del comerç de proximitat a partir del foment del petit comerç mitjançant la creació d’una xarxa de serveis i equipaments tractors. La conformació d’eixos comercial urbans a cel obert, al llarg del carrers i places existent, entre d’altres.

El decàleg de MÉS també contempla impulsar el centre d’innovació energética, constituir el clúster de l’habitat, la creació del pol marí amb l’impuls de l’economia blava, "reposicionant el sector de la mar com a capdavanter en l’àmbit mundial així com la creació del pla per la creació i l’economia cultural . Alzamora també ha avançat la creació de la marca Mallorca salut i l’impuls del turisme de proximitat, km zero i una aposta ferma per l’economia circular.

Podeu llegir els 3 principis i les 10 mesures aquí:

PDF - 513.4 kB