MÉS per Palma vol que Cort sol·liciti la nul·litat de la sentència de mort del darrer batle republicà de Palma Emili Darder

“El PP s’ha de posicionar entre els valors democràtics o l’herència franquista”

JPEG - 783.2 kB

Antoni Noguera vol que l’Ajuntament sol·liciti a l’Estat espanyol la nul·litat les sentències il·legítimes dels tribunals repressius de Franco i el consell de guerra contra Emili Darder, Antoni Mateu, Alexandre Jaume i Antoni Maria Ques, tots quatre afusellats al Cementiri de Palma el 24 de febrer de 1937

MÉS per Palma ha registrat una proposició al ple que l’Ajuntament de Palma per tal de reclamar la nul·litat del judici que va condemnar a mort al batle de Palma Emili Darder, al batle d’Inca Antoni Mateu, el polític i empresari Antoni Maria Ques i el diputat i regidor a Palma Alexandre Jaume. El 24 de febrer de 1937 aquestes persones varen ser assassinades a mans de les tropes franquistes al Cementiri de Palma.

Els regidors de la coalició MÉS Antoni Noguera i Andreu Caballero, de Palma i Inca, respectivament, han comparegut en roda de premsa davant el Mur de la Memòria del Cementiri de Palma per reivindicar la necessitat de fer justícia amb la memòria històrica i la figura d’aquestes quatre persones que van ser assassinats per ser demòcrates.

“Moralment aquestes sentències són il·legals però en volem un reconeixement legal i que siguin declarades nul·les de ple dret. Són les sentències de la vergonya, són les sentències del franquisme que estan fonamentades en motius purament feixistes i amb l’objectiu d’agredir la democràcia i el republicanisme”.

MÉS per Palma considera necessari que l’Ajuntament de Palma es posicioni de forma contundent en aquest sentit fent un exercici de memòria històrica, a favor dels valors de la democràcia que aquestes quatre persones afusellades l’any 1937 representen encara avui en dia. El regidor Antoni Noguera considera que aquesta moció és molt important per la seva relació amb la memòria històrica d’aquesta ciutat i de Mallorca, i per totes aquelles persones que moriren per defensar els valors republicans i democràtics.

La figura del darrer batle republicà de Palma, Emili Darder, té una magnitud molt important que ha estat reconeguda per la pròpia institució municipal anomenant-lo Fill Il·lustre de la Ciutat. La herència de la seva gestió encara avui en dia és molt present a la Ciutat: xarxa de clavegueram, xarxa d’escoles públiques, la xarxa de dispensaris els actuals centres municipals de serves socials, primeres mesures de conciliació laboral, foment de la cultura i el turisme, etcètera. “Un autèntic innovador, i polític amb majúscules”, afegeix Noguera.

A més, Noguera ha recordat que ja l’any passat la coalició ecosobiranista va presentar una moció a l’Ajuntament i que va ser aprovada per unanimitat per tal d’instal·lar una placa commemorativa a la casa natal d’Emili Darder. Aquest any es compleixen 76 anys de l’assassinat del batle republicà de Palma i els altres quatre polítics, i la coalició ecosobiranista segueix proposant mesures per no aturar en els reconeixements que mereix Emili Darder i la seva figura com a polític.

MÉS per Palma confia que el PP de Cort rectifiqui el posicionament mostrat en el ple del mes de gener, quan l’equip actual de govern va rebutjar retre homenatge anualment a Darder i incloure la visita al Mur de la Memòria dins el recorregut institucional del dia de Tots Sants al Cementiri de Palma.

“El PP ha de triar entre la democràcia i el franquisme”. El regidor de MÉS per Palma assegura que aquest tipus de mocions són de responsabilitat i memòria històrica, i no es poden eludir aquestes qüestions. “Hem de recordar i corregir el passat per tenir un futur millor. Posicionar-se en contra d’aquest reconeixement dels valors democràtics és beure de la tradició franquista ”.

Inca va aprovar la moció ara fa un any per unanimitat

Per la seva part, Andreu Caballero, regidor de MÉS per Inca, ha explicat que el procés judicial i la posterior execució a càrrec de les tropes militars feixistes va ser un procés exemplaritzant per enviar un missatge a tota la societat en contra de la República. En aquest sentit, ha afegit Caballero, “consideram que per als demòcrates la nul·litat de la sentència que els va condemnar a mort també ha de ser un exemple de restitució històrica de la democràcia”.

Caballero ha recordat que la coalició ecosobiranista ja va presentar aquesta moció l’any passat al consistori d’Inca i va ser aprovada per unanimitat, per tant amb el consens de totes les forces polítiques, inclòs el PP.

“Emili Darder, Antoni Mateu, Antoni Maria Ques i Alexandre Jaume varen ser assassinats per defensar la democràcia i no per rebel·lió com diu la sentència. Això ho sabem tots els demòcrates. Per això demanam a l’Estat espanyol que també reconegui oficialment que el seu únic delicte va ser defensar la democràcia la República ”.

Andreu Caballero, en aquest sentit, ha explicat que les pròpies institucions municipal també saben que aquesta sentència és il·legal perquè tant l’Ajuntament de Palma com el d’Inca han recongut, respectivament, Emili Darder i Antoni Mateu com a Fills Il·lustres de la Ciutat.

Documents adjunts