MÉS per Palma vol que Cort blindi la protecció patrimonial i arquitectònica del barri de Santa Catalina

Antoni Verger presenta una moció a l’Ajuntament de Palma perquè l’equip de govern modifiqui el PGOU en favor de la protecció dels valors patrimonials dels barris més emblemàtics de Ciutat: limiti les alçades permeses en relació amb les característiques pròpies de barri i obligui a respectar les tipologies tradicionals

La coalició MÉS per Palma presentarà al ple de l’Ajuntament de Palma que se celebrarà aquest mes de març una proposició per tal de garantir la protecció d’un dels barris més emblemàtics de Ciutat, Santa Catalina. MÉS per Palma es fa ressò així d’una de les revindicacions de l’associació ARCA i de les entitats del barri que lluiten per conservar el caràcter genuí d’un barri històric amb gran personalitat pròpia com Santa Catalina. El patrimoni i valors arquitectònics de Palma no acaben al centre històrics. Hi ha d’altres barris dins la ciutat com el Jonquet, Santa Catalina, primer Eixample, El Terreno, la Soledat, els Hostalets, etc. que mereixen ser protegits i conservats amb tot el seu caràcter i sabor tradicional.

JPEG - 64.8 kB

El portaveu de la coalició a Cort considera que és imprescindible frenar d’una vegada les aberracions urbanístiques que s’han perpetrat a Palma des dels anys 70’s i reivindicar el blindatge d’aquests espais de Palma que la fan una ciutat única i especial, tal com demanen cada vegada més veus des de la societat civil. En aquest sentit Verger lamenta la manca de sensibilitat que ha mostrat l’equip de govern del PP per la protecció del patrimoni cultural, urbanístic i arquitectònic. La recent proposta del PERI del Jonquet n’és l’exemple més recent, al presentar una projecte que desnaturalitza i desvirtua completament aquest barri mariner de Palma per convertir-lo en aparcaments i blocs de pisos de tres plantes.

“Ja és hora d’aturar el procés de desnaturalització i destrucció arquitectònica de Santa Catalina, i per això demanam la modificació del PGOU de Palma per tal de canviar les alçades vigents actualment al barri i permetre només les alçades que siguin la norma general dels edificis històrics de cada carrer, normalment planta i dues alçades o de vegades tres”.

A més, Antoni Verger insta a la regidoria d’Urbanisme a modificar el PGOU per tal d’eliminar els xamfrans i els vols sobre les façanes, així com incloure l’obligació de respectar els materials, colors i tipologies tradicionals a les noves construccions que s’hi puguin dur a terme dins el barri de Santa Catalina.

“Santa Catalina és un actiu per a la ciutat i també un pol d’atracció turística innegable. Si permetem que se segueixi desfigurant acabarem tenint un barri que no tindrà res a veure amb l’original. S’ha fet molt de mal els darrers anys però encara s’està a temps de conservar bona part del sabor tradicional del barri”. En aquest sentit, MÉS per Palma considera que Santa Catalina i el Jonquet són el paradigma de barris amenaçats per l’especulació i Cort no pot permetre que es desvirtuïn claudicant davant interessos especulatius. La coalició ja ha anunciat que presentarà al·legacions al PERI del Jonquet, i ara vol que Santa Catalina també quedi protegit.

Però aquesta sol és una primera passa d’una iniciativa que la coalició seguirà defensant els propers mesos per tal de protegir els valors patrimonials de determinats barris de Palma que mereixen ser conservats com també ho són el primer Eixample i El Terreno, la Soledat, els Hostalets, etc.

“Volem que Santa Catalina no perdi la seva autenticitat i el seu caràcter, com va passar recentment amb l’edifici de l’avinguda Argentina número 31 que va ser esbucat l’estiu del 2011. Volem evitar més accions destructores de patrimoni per mantenir les alçades i el caràcter tradicionals del barri de Santa Catalina”.

Documents adjunts