MÉS per Palma vol limitar la concentració de bars i restaurants a Blanquerna

Neus Truyol, regidora i candidata a Cort: “És necessari establir Plans d’Usos que garanteixin eixos cívics equilibrats i habitables, amb diversificació d’activitats comercials i d’oci i que promoguin la convivència ciutadana”

MÉS per Palma alerta que la passivitat del Partit Popular està provocant que Blanquerna dugui el camí de convertir-se en nou carrer Fàbrica, on existeix un greu conflicte entre veïnats i restauradors

El portaveu de MÉS per Palma Antoni Verger i la regidora i candidata a Cort, Neus Truyol han comparegut en roda de premsa per denunciar el procés de degradació que viu l’eix cívic de Blanquerna, i per explicar la proposta que MÉS per Palma durà al programa sobre la necessitat de que els eixos cívics vagin acompanyats d’instruments normatius com els Plans d’Usos, que limitin i restringeixin l’establiment de determinades activitats, com bars i restaurants.

En concret, a Blanquerna s’han d’afrontar dos problemes concrets i greus: la sobreocupació de l’espai públic i l’alta concentració de bars i restaurants. “Cada dia veiem com comerços tradicionals (ferreteries, floristeries, sabateries, fruits secs, etc.) tanquen i són substituïts per bars o restaurants, i les seves corresponents terrasses permanents, que ocupen i privatitzen bona part de l’espai públic”, afirma Verger.

MÉS per Palma també ha presentat una moció que es discutirà al Ple d’aquest dijous en que s’insta l’equip de govern a modificar l’Ordenança d’Ocupació de Via Pública per garantir que el 50% de l’espai útil no sigui ocupat, com a mínim. En segon lloc, la proposta insta a limitar la concentració de bars i restaurants, així com altres activitats susceptibles de generar molèsties, per tal de garantir un equilibri entre l’activitat econòmica, l’ús ciutadà de l’espai públic i el descans dels veïns.

“No volem que un corredor de cotxes es transformi ara en un corredor de terrasses o un monopoli de bars i restaurants”. Neus Truyol ha explicat que els veïnats i veïnades d Palma volen una ciutat més habitable “però per culpa de la passivitat de l’actual equip de govern, els eixos cívics ara són sinònims de renous i problemes de convivència”. La regidora de MÉS per Palma denuncia que el Partit Popular ha actuat durant tota la legislatura sense planificació ni ordre “donant llicències a la carta i deixant els veïnats i empresaris en un carreró sense sortida”.

“No hem après res? El que ara està passant al carrer Blanquerna ja ha passat al carrer Fàbrica, la Llotja, Gomila, etc. Zones ara degradades en les quals els comerços tradicionals han tancat i han estat substituïts per bars i restaurants”.

Com a conseqüència, ha afegit Antoni Verger, “aquests eixos cívics es desvirtuen i es degraden” al concentrar en pocs metres moltes terrasses i pèrgoles que ocupen abusivament l’espai públic i generen renous, i per tant problemes de convivència amb els veïnats. “Però estam a temps de corregir-ho en el cas del carrer Blanquerna. Molta gent ha lluitat perquè Blanquerna fos peatonal i no l’hem de deixar degradar”.

MÉS per Palma reclama una actuació immediata per part de l’Ajuntament de Palma i posi en marxa les dues propostes que es debatran dijous en el ple. “Blanquerna necessita urgentment un Pla d’Usos per equilibrar les activitats comercials i d’oci i evitar que es converteixi en un focus de problemes com ho és ja el carrer Fàbrica”, conclou Neus Truyol.

Documents adjunts