MÉS per Palma proposa rebaixar la pujada de l’IBI del 13,8% imposada pel PP

El grup municipal ecosobiranista vol compensar-ho augmentant la recaptació augmentant aquest tribut a qui pot assumir-ho: les grans superfícies i als propietaris amb alt poder adquisitiu

El portaveu de MÉS per Palma, Antoni Verger, ha registrat avui al·legacions a l’ordenança fiscal de l’IBI aprovada per la Junta de Govern del dia 25 de setembre amb un doble objectiu. Per una banda, augmentar la recaptació a través d’aquests sectors i col·lectius que sí poden assumir una major pressió fiscal. I per una altra banda, neutralitzar la pujada contínua en els rebuts de béns immobles urbans i rústics que han patit els ciutadans fins al 14% respecte el 2011.

“Davant la responsabilitat de garantir els ingressos necessaris per fer front a les despeses imprescindibles dels serveis públics bàsics, MÉS per Palma creu que s’ha d’exigir un major esforç a qui pot suportar-lo, com són les grans superfícies comercials, hoteleres, grans oficines, etc, i al mateix temps alleugerir la pressió fiscal per donar un respir a les famílies que han patit un descens important dels seus ingressos en els darrers anys”, afirma Antoni Verger.

En concret, MÉS ha introduït quatre al·legacions:

Retornar als nivell de fa dos anys i reduir el gravamen per a béns urbans del 0,680% fins el 0,620%. I pel que fa al tipus de gravamen per als béns rústics, retornar del 0,735% actual al 0,620%.

Cal recordar que el primer any de govern el PP es va “estrenar” a Palma amb una pujada dels rebuts de l’IBI d’un 16% (10% de recàrrec estatal + 6% de pujada del tipus de gravamen per part de l’equip de govern d’aquest Ajuntament). I durant la campanya d’enguany, una vegada eliminat el recàrrec estatal del 10%, la pujada dels rebuts ha estat del 13,8% respecte al 2011 (6% de la pujada del 2012 + 7,8% de pujada de valors cadastrals). “Sembla que PP no és conscient de les dificultats econòmiques que han de suportar moltes persones a Palma que han vist com els seus ingressos es reduïen dràsticament”.

Aplicar el tipus de gravamen diferenciat de l’1,1% a aquells immobles urbans de determinats usos no residencials, com grans superfícies comercials, grans oficines, grans establiments d’oci, turisme i hoteleria, aparcaments, usos sanitaris privats, que tenguin major valor cadastral.

Consideram necessari augmentar gravamen a les grans empreses que per la seva capacitat econòmica són les que més han de contribuir en aquests moments al sosteniment dels serveis públics, exercint una política de fiscalitat progressiva.

Introduir un criteri corrector en base a la renda en el cas de les bonificacions per a les famílies nombroses. Proposam retirar la bonificació a les famílies nombroses amb ingressos superiors al 70.000 euros.

Consideram necessari limitar aquesta bonificació perquè amb el sistema actual una família nombrosa d’un alt poder adquisitiu pràcticament no paga IBI (té una exempció del 90%), mentre que famílies amb tots els seus membres a l’atur han vist pujar el seu rebut de l’IBI un 14%. “Aquesta situació és clarament injusta”, diu Verger.

Aplicar un recàrrec del 50% en l’IBI d’immobles urbans d’ús residencial que estiguin desocupats amb caràcter permanent.

D’aquesta manera, la coalició aposta per lluitar contra l’especulació immobiliària i reactivar el mercat de l’habitatge evitant que molts immobles urbans romanguin tancats i es posin a disposició de llogaters tenint en compte la gran necessitat social d’habitatges a preus assequibles.

A continuació us adjuntam les al·legacions.

Documents adjunts