MÉS per Palma obre nous espais de participació i debat per a la militància

A l’Assemblea Oberta es va repassar l’actualitat municipal i es va informar dels grups de treball d’organització i comunicació de MÉS per Palma


Més de mig centenar de persones van mostrar el seu interès en conèixer i debatre els temes d’actualitat municipal a l’Assemblea Oberta, on els regidors i regidores varen retre comptes sobre la feina feta a les seves àrees durant aquests primers 100 dies de govern municipal.

Repassar l’actualitat municipal amb l’ajuda dels cinc regidors de MÉS de l’Ajuntament de Palma va servir per posar sobre la taula temes de les seves àrees com també d’altres aspectes dels demés camps com la creació de vies escolars, que fins a dia d’avui ja són tres els itineraris que s’han habilitat com a rutes d’aquest caire a Son Pisà, Son Gotleu i Can Capes.

Algun dels temes que afecten l’àrea del regidor de districte Centre, Platja de Palma i Pla de Sant Jordi, Llorenç Carrió, fou l’ofensiva de construcció d’un kàrting entre les Meravelles i el Pil·larí. Tot i la preocupació dels assistents sobre el perill mediambiental i acústic que pot suposar aquest circuit –que pretén ser el més gran d’Europa- Carrió va assegurar que no ha arribat cap projecte sobre aquest tema al consistori i que, per tant, no s’està construint res, a més de clarificar que les obres que es feren fa una setmana a la zona en qüestió eren del personal d’EMAYA que arreglaven unes canonades.

Pel que fa a l’àrea de Benestar i Drets Socials, encapçalada per Mercè Borràs, es va insistir molt en la pròxima obertura del 10è centre d’atenció primària a Son Gotleu. També es va informar de la situació dels centres de dia per a gent major de 1r, 2n i 3r grau, entre d’altres. Borràs destacà que es tracta “d’un camp que s’hi està treballant dia a dia i que el fet de veure que hi ha personal molt ben qualificat, ajuda molt”.

Per la seva banda, el regidor de l’àrea de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística, Miquel Perelló, va passar comptes pel que fa a la feina feta en política lingüística, una preocupació a destacar dels assistents: “Ja s’ha aixecat el decret perquè els ciutadans puguin adreçar-se a l’administració en català i siguin atesos en català, així com s’ha recuperat que els Premis Ciutat de Palma siguin en català”. Els participants també mostraren un gran interès i preocupació que desperta el tema del monument de Sa Feixina. Tant Perelló com el regidor de l’àrea de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne, Antoni Noguera, varen explicar el que s’havia debatut en l’anterior ple de l’Ajuntament i així, Noguera va insistir en què “complint amb la Llei de Memòria Històrica i amb els informes corresponents, el monument de sa Feixina es tombarà” tot i que encara falta determinar el calendari i pressupost que es necessitarà.

Pel que fa a l’àrea de Noguera, el regidor va informar que s’estan canviant els esquemes de model de ciutat i que això suposarà un canvi a tots els barris el quals estan essent visitats progressivament per Noguera i els tècnics de la regidoria que l’ocupa. Parlar amb els veïnats és fonamental per a saber les preocupacions de cada una de les barriades i s’està tenint en compte a l’hora de transformar la ciutat perquè sigui una Palma més humana, més viva i més verda. Els assistents varen plantejar el tema polèmic de l’abundància de terrasses de bars i restaurants que hi ha a Ciutat, tema que Noguera va instar que “s’ha de veure on es poden col·locar les terrasses perquè no siguin un obstacle pel pas de la gent tant al Passeig del Born com en d’altres indrets de Palma”. A més, Noguera va reafirmar, entre d’altres aspectes, que “el Molinar és i serà un Port Petit” i que s’ha de mirar que el projecte que l’afecta es pugui adequar a l’actualitat.

El torn de la regidora d’Ecologia, Agricultura i Benestar Animal, Neus Truyol, va ser molt concís en totes les mesures que ja s’estan duent a terme i les que encara ara s’estan platejant. Truyol va remarcar el nou pla de reforç pel que fa la neteja de la ciutat els 365 dies de l’any: “Treballam perquè tots els barris per igual tenguin serveis de neteja de qualitat”. La regidora també va informar que s’establirà un dia de la setmana perquè la ciutadania puguin treure els mobles al carrer i així hi hagi personal d’EMAYA que es dediqui a reciclar-lo. El tema de la convivència entre ciutadania i animals de companyia també va ser una de les preocupacions dels participants, tema el qual Truyol va respondre que s’està treballant per fer de Palma una ciutat de convivència entre habitants i animals ja que “de cada quatre ciutadans hi ha un ca”. Finalment, la regidora va remarcar una de les inquietuds dels assistents sobre la construcció d’una xarxa ciclista que connecti els punts més estratègics de Palma: “Des de l’Ajuntament s’està fent feina per inaugurar nous trams per a bicicletes a diferents barris encara que sabem que hi hem de continuar treballant”. A més, va recordar que existeix un registre municipal per aquells voluntaris que vulguin identificar la seva bicicleta, aprofitant que sorgí el tema de matricular el vehicle ecològic.

El segon punt de l’ordre del dia ser protagonitzat pels membres dels grups de treball i del grup municipal, que varen explicar que s’ha reprès la dinàmica de funcionament del grup d’organització i del grup de comunicació: el grup d’organització s’amplia amb un grup territorial amb l’objectiu d’arribar a tots els barris i pobles de Palma, a més de constituir-se una nova agrupació de voluntàris/es per organitzar debats de petit format que aprofundeixin en els temes d’actualitat i proposta política, al voltant de les quatre “Palmes”: Palma Inclusiva, Palma Creativa, Palma Democràtica i Palma Habitable. Pel que fa al grup de comunicació es va destacar que durant els propers mesos s’insistirà en remodelar la pàgina web de Cortobert.cat per enfocar-la des d’una perspectiva de govern i no com a oposició. Els representants insistiren, per la seva banda, en què són grups de treball oberts a tota la militància i a tota aquella persona interessada en treballar en els temes en qüestió.