MÉS per Palma denuncia que Isern incompleix el Pacte de Palma contra la pobresa i s’allunya de l’objectiu del 0’7%

Antoni Noguera, regidor de MÉS, denuncia que els Pressuposts per al 2014 preveuen una inversió 0 en Cooperació Internacional, per tant s’incompleix el Pacte Palma contra la Pobresa i s’aboca a les entitats a la desaparició

MÉS per Palma ha registrat una proposició que es debatrà en el ple ordinari de l’Ajunatment de Palma previst per a aquest dijous dia 28 de novembre relativa a les inversions en solidaritat i cooperació internacional. Després de constatar que els comptes municipals per al 2014 preveuen una inversió de 0 euros en cooperació, la coalició també va presentar esmenes per pal·liar aquesta manca de sensibilitat vers els països del sud.

En roda de premsa, Antoni Noguera ha afirmat que “Mateu Isern és el batle més insolidari de la història de la democràcia. Ha estat capaç de retallar les partides de solidaritat i cooperació de forma cruel i insensible. S’ha passat d’1,5 milions el 2007 a invertir zero euros en el 2012, zero euros en el 2013 i zero euros per al 2014”. El regidor de MÉS per Palma, Antoni Noguera, ha posat en evidència que aquesta eliminació de les partides de cooperació suposen un abandonament molt greu de projectes de vida de moltes persones dels països pobres econòmicament.

“Palma sempre havia estat un referent a l’hora de projectar esperances a altres parts del món. Però en els darrers tres anys, el PP s’ha carregat tots els projectes de cooperació, tota la tasca de conscienciació social a Palma per ajudar a aquelles persones que sempre han estat en crisi”. El regidor ecosobiranista recorda que és imprescindible no aturar la lluita contra la desigualtat i les injustícies entre els països del nord i del sud.

En aquest sentit, MÉS per Palma rebutja la demagògia emprada pel PP que enfronta pobres contra pobres a l’afirmar que les necessitats més urgents són les més properes geogràficament. Un argument que queda sense credibilitat quan comprovem que és el mateix PP que permet seguir gastant 500.000 euros mensuals en mantenir una infraestructura ruïnosa com és el Palau de Congressos.

Incompliment del Pacte contra la Pobresa

Antoni Servera, com a membre de la sectorial de Cooperació Internacional i Drets Humans de la coalició MÉS, alerta que amb aquests tres anys de nul·les inversions en cooperació internacional, el PP està incomplint de forma flagrant i denunciable el Pacte Palma contra la Pobresa signat i aprovat per totes les forces polítiques municipals el gener del 2011. Concretament, s’incompleix l’acord d’invertir el 0,7% en solidaritat internacional, invertir recursos en lluitar contra la pobresa al món, i el manteniment de les entitats i ONGs locals.

És en aquest darrer aspecte que el PP de Palma ha estat “especialment cruel”. Servera ha afegit que la situació actual de les entitats que treballen en cooperació i immigració és dramàtica perquè està abocant a moltes a la desaparició.

Noguera, amb aquest sentit, considera que és de justícia una racionalització de les inversions però no una supressió total. Per això, MÉS per Palma aposta per la concertació d’acords amb les entitats i ONGs per mantenir inversions que garanteixin la continuïtat de la lluita per l’eradicació de la pobresa i la desigualtat en el món.

Consell Municipal de Cooperació

La coalició de Palma denuncia també que des en els darrers dos anys i mig, des de que governa el PP a Ciutat, que el Consell Municipal de Cooperació no s’ha convocat. Es tracta del màxim òrgan de consulta en matèria de cooperació i solidaritat internacional, on hi són representades les entitats socials i de cooperació, la UIB i els sindicats, i a través del qual s’estableixen les prioritats en matèria de polítiques públiques, l’Ajuntament pot rebre assessorament directe per part de les entitats sobre quins són les necessitats més importants..

“Ha quedat clar que al PP la cooperació amb els països pobres econòmicament i la lluita per eradicar les desigualtats socials entre el sud i el nord no li importen en absolut. I les generacions actuals i futures ho lamentaran”, conclou Noguera.

Alguns exemples de Projectes de Cooperació per al desenvolupament finançats per l’Ajuntament de Palma

- Millora de les condicions socioeconòmiqes i enfortiment de la capacitat productiva i associativa de 40 dones en les localitats d’Ourong i Eloubaline, de les comunitats rurals de Diembering i Oukout, Departament d’Oussouye, Casamance, Senegal.

- Millora de l’accés als serveis públics de recreació i assistència per a la tercera edat, per a la població de Taybeh, Província de Nabatiyeh, Sud del Líban.

- Millora quantitativa i qualitativa en l’accés a l’alimentació pels 700 habitants de la localitat de Bagoré, Comuna Rural de Segala, amb especial atenció a les dones. Regió de Kayes. Mali.

- Millora de les condicions socioeducatives de 130 nins i nines i les capacitats educatives de 20 joves del camp de refugiats Shu´fat, Jerusalem Est.

L’Ajuntament de Palma ha fet feina a indrets que van des de Centreamèrica, Orient Mitjà, Àfrica Subsahariana, Magreb, Tanzània, Congo, Burundi, Sudamèrica, India, etc.

A continuació us adjuntam la proposició relativa a la solidaritat internacional així com un gràfic que il·lustra les inversions en cooperació en els darrers vuit anys, i una imatge de la roda de premsa d’avui.

Documents adjunts