MÉS per Palma demana retirar l’Ordenança Cívica i apostar per la mediació social

Neus Truyol considera necessari abandonar un projecte de normativa repressiva i moralista per apostar per regulacions específiques per a col·lectius que fa temps que demanen seguretat legal com són els músics i artistes de carrer i els venedors ambulants
La regidora ecosobiranista defensa plans d’acció concrets i consensuats amb les entitats socials per avançar cap a la convivència social

La regidora de MÉS per Palma, Neus Truyol, ha mantingut avui migdia una reunió amb els responsables polítics de l’Ordenança Cívica, Álvaro Gijón i Joan Pau Reus, als quals ha traslladat l’opinió de la coalició ecosobiranista en relació a aquesta proposta de normativa municipal. Després d’analitzar el contingut detalladament, MÉS per Palma conclou que:

- Es tracta d’una ordenança que no preveu cap mesura per a fomentar la convivència i el civisme sinó que es basa en prohibicions i sancions, per tant en dotar d’una eina repressora als agents policials, i a través de la creació d’una nova figura controladora com son els agents cívics.

- És una ordenança repressora i ideològica i moralista perquè vulnera i ataca els drets de determinats col·lectius desafavorits socialment, com per exemple la mendicitat i la prostitució. Segons afirma Neus Truyol, el PP considera que “qui no entra en els paràmetres normals segons la seva concepció puritana i excloent, són delinqüents i han de ser multats”.

- És una ordenança excessivament reguladora, ja que fins i tot entra a regular aspectes que sobrepassen les seves competències o ja estan contemplades en lleis estatals o altres ordenances municipals. Per exemple, es proposa multar els propietaris dels “pisos patera”. En aquest aspecte, Neus Truyol aposta perquè l’Ajuntament actui i faci de mediador i impulsi habitatge social, però no simplement com a agent sancionador. “Es tracta d’una problemàtica social complexa que no se soluciona amb sancions i desallotjar el pis en qüestió”.

- El mateix PP reconeix que és una ordenança per agilitzar la tramitació de les sancions. MÉS proposa que es millorin les ordenances ja existents i les tramitacions per fer-les complir: botellot, ocupació via pública, renous (en tràmit),... “Modernitzar l’administració és important, però no a costa d’incrementar la desigualtat social, que és el que passarà si s’aprova aquesta ordenança”.

Per tot això, MÉS per Palma proposa que s’aturi immediatament la seva tramitació i sigui retirada de l’agenda pública mentre no s’ofereixi un pla de mediació concret i realista.

A continuació la coalició proposa dues línies d’acció. En el primer cas, MÉS per Palma demana a l’equip de govern de Cort que es regulin aquelles activitats que sí requereixen un marc legal i jurídic per a desenvolupar les seves activitats. Es tracta, concretament, dels músics i artistes de carrer, els venedors ambulants i els jocs d’apostes. Artistes i venedors ja de fa anys reclamen una regulació que els permeti exercir la seva activitat delimitant els seus drets i deures. “Proposam una regulació concreta i específica que sigui consensuada sempre amb els propis músics i artistes i venedors ambulants, que fa dos anys que ho reclamen”.

D’altra banda, MÉS proposa una línia d’acció que serveixi per posar en marxa mecanismes reals i eficients per afavorir i fomentar la convivència i la cohesió social. “Per això és imprescindible apostar per la mediació social de conflictes entre ciutadans i col·lectius socials, però sempre de la mà de les entitats i associacions que ja treballen en tots els àmbits socials i que, per tant, coneixen molt bé les problemàtiques socials i poden fer les propostes més adients”.

“El PP imposa solucions policials a problemes socials”

MÉS per Palma s’oposa frontalment a la tramitació d’aquesta ordenança en els termes que s’exposa perquè posa en evidència que l’equip de govern de Cort del PP “rebutja afrontar els problemes socials i proposa amagar-los sota la catifa de la imatge pública impecable, perquè considera que les sancions tenen un efecte dissuasori. No poden estar més errats. El PP vol imposar solucions policials a problemes socials”, denuncia MÉS.

Neus Truyol acusa el PP de “confondre el significat de convivència i cohesió social amb el d’exclusió i marginació dels col·lectius més vulnerables. Aquesta ordenança és molt perillosa perquè pot crear encara més conflictes socials si no s’ataca l’arrel dels problemes i es dediquen simplement a reprimir i sancionar”.

És el cas de la prostitució amb el qual el PP proposa limitar les molèsties generades per l’activitat al carrer, per exemple, mentre obvien la necessitat d’afrontar el problema de tràfic de persones que s’hi amaga al darrere en la majoria dels casos. Per això, MÉS per Palma aposta per la mediació de la mà de les entitats socials per elaborar un pla d’acció per eradicar el tràfic de persones i reduir el nombre de persones que treballen en la prostitució forçosament.

ARTICLES RELACIONATS

CAMPANYA INFORMATIVA:
Aturem l’Ordenança IN-Cívica de Palma

NOTA DE PREMSA:
14 d’octubre de 2013: El PP retorna Palma 40 anys enrere amb una ordenança cívica antisocial i repressora
12 de desembre de 2013 MÉS per Palma fa una crida a la mobilització social perquè no s’aprovi l’ordenança de civisme