Més per Mallorca vol que el Parlament doni suport a la ILP dels afectats per les hipoteques per regular la dació en pagament

Santiago i Noguera reclamen a PP i PSOE que “deixin de marejar la perdiu” i donin suport a la proposta, que ha recollit més d’un milió de signatures

La coalició Més per Mallorca (MÉS) ha presentat en el Parlament una proposició no de llei per donar suport a la Iniciativa Legislativa Popular presentada al Congrés per la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques (PAH), que ha recollit més d’un milió de signatures de suport arreu de l’Estat (el doble de l’exigit). La diputada Fina Santiago i el regidor a Cort Antoni Noguera han comparegut en roda de premsa juntament amb representants de la PAH per explicar les respectives iniciatives. 

La voluntària de la PAH Àngela Pons ha fet una crida perquè els partits polítics i els grups parlamentaris del Congrés dels Diputats acceptin a tràmit i aprovin la iniciativa legislativa que té com a objectiu modificar la llei d’enjudiciament civil per aconseguir: 

- La regulació de la dació en pagament amb efectes retroactius.
- La paralització dels desnonaments, sempre que es tracti de l’habitatge habitual i l’impagament del préstec hipotecari sigui per mor de motius aliens a la pròpia voluntat.
- Garantir un lloguer social: l’executat tindrà dret a seguir residint a l’habitatge pagant un lloguer no superior al 30% dels seus ingressos mensuals, per un període de 5 anys. 

Pons s’ha adreçat directament al president espanyol, Mariano Rajoy: “és un deure rescatar el ciutadà, que ha pagat els seus imposts i amb el seu esforç no ha estat rescatat com la banca ni ha gaudit de cap amnistia fiscal. Si no votes aquesta llei, el poble sabrà que no estàs amb ell, sinó contra ell”. 

Fina Santiago ha afirmat que “la situació que ha duit als desnonaments és molt greu”. Ha explicat les conclusions d’un estudi elaborat a partir d’una mostra de 6.000 afectats pels desnonaments, segons el qual en el 87% dels habitatges embargats hi vivia, com a mínim, un menor d’edat. L’estudi també conclou que el 49% dels executats estava en l’atur (un 27% ja no tenen cap prestació per desocupació). Per a la diputada de la coalició MÉS “les dades són esfereïdores, demostren que hi ha situacions molt greus, de drames personals i socials, per als quals les administracions han de donar solucions urgents”. 

Per part seva, Antoni Noguera ha remarcat que “l’obligació de la coalició MÉS és traslladar la veu i els problemes de la gent del carrer a les institucions, perquè tenim clar que feim política a les institucions, i també feim política al carrer. La gent que està patint les conseqüències d’aquesta crisi ha de poder venir, i ha de poder denunciar el que està passant. Hi ha alternatives al neoliberalisme, al bipartidisme empobridor que estan frustrant el projecte de vida de moltes persones. La ILP és la solució per superar els problemes dels desnonaments. Instam el PP i el PSOE a no donar més voltes a la perdiu, i a aprovar íntegrament el text d’aquesta iniciativa popular que ve de la societat civil que està patint directament el problema”. 

La proposició no de llei del grup parlamentari ecosobiranista pretén que el Parlament doni suport a la ILP per regular la dació en pagament i aturar els desnonaments garanteix el compliment dels articles de la Constitució Espanyola que regulen el dret a l’habitatge, que limiten la propietat privada en compliment de la seva funció social i que garanteixen la tutela judicial. Així mateix, insta els grups parlamentaris del Congrés dels Diputats a garantir que la ILP es debatrà en el plenari.