MÉS per Mallorca s’adhereix a la Declaració de Menorca

El document, impulsat per MÉS per Menorca, ha estat signat avui a Maó per representants d’ERC, BLOC-Compromís, EH Bildu, BNG i MÉS per Menorca i MÉS per Mallorca.

La diputada de MÉS per Mallorca al Parlament de les Illes Balears, Joana Aina Campomar, ha signat avui a Maó la Declaració de Menorca, un document consensuat entre les sis formacions el qual formula el principi de dues consignes: més democràcia en general per els afers polítics i socials, i més “democràcies”, en plural, pel dret a decidir pel que fa al seu futur, dels pobles que així ho desitgin.

A més de Campomar, el document ha estat signat també per Maddalen Iriart, portaveu al Parlament Basc d’EH Bildu; Eduard López, vicesecretari general d’Acció Política d’Esquerra Republicana Catalunya; Mentxu Balaguer, membre de l’Executiva Nacional de BLOC-Compromís; Nel Martí, coordinador general de MÉS per Menorca; i pel BNG, tot i que aquesta darrera formació no ha pogut assistir avui a Maó.

En aquest sentit, la diputada de MÉS per Menorca ha destacat que “davant un Estat ineficient i agressiu davant els problemes socials, els partits de l’esquerra sobiranista d’aquesta terra hem de fer front comú per tal de donar resposta a les demandes de la ciutadania”.

La trobada d’avui matí de Maó s’ha centrat, principalment, en dos aspectes:

1.- La redacció consensuada de la Declaració de Menorca.
2.- Mantenir els lligams i col·laboració permanent entre si de cara a la realitat política i social i per a interacció de les realitats concretes de cada uns dels territoris de cada formació signant.

Cada una de les formacions participants ha determinat les principals especificitats, que per part de MÉS per Menorca s’han xifrat en quatre:

a) Transport aeri amb tarifa de 20 euros fixada per llei.
b) La reforma i aprovació del Règim especial de les Balears (REB) per compensar la insularitat.
c) Rebutjar les prospeccions petrolieres al Mediterrani.
d) Potenciar les polítiques de l’àmbit social, concretament en l’educació i la sanitat.

Les sis formacions signants també han expressat el fracàs de l’Espanya, projecte polític que consideren esgotat i incapaç, com es demostra cada dia, de resoldre les necessitats de la gent i les reclamacions polítiques i socials dels seus pobles. En aquest sentit, la Declaració de Menorca contempla també un exercici de la sobirania, entès com el reconeixement de la pluralitat dels pobles de l’Estat espanyol, els quals tenen la capacitat de decidir fins on volen arribar en base a la voluntat social i democràtica.