MÉS per Mallorca s’adhereix a la campanya per demanar a l’ONU que intervengui al Sàhara per evitar la propagació del coronavirus

MÉS per Mallorca ha signat la carta que de manera conjunta enviaran diferents associacions, col·lectius , entitats i particulars a l’ONU demanant la seva intervenció als territoris ocupats del Sàhara. Segons ha explicat el portaveu de MÉS al Parlament i president d de la Comissió de Drets Humans de la cambra autonòmica, Miquel Ensenyat, "la població sahrauí tampoc no està lliure dels riscs que suposa la pandèmia del coronavirus". És per això, que la missiva enviada a Filippo Grandi, Alt Comissionat de les Nacions Unides per als refugiats i a Michelle Bachelet, Alta Comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans alerta de les conseqüències de la Covid-19 sobre la població sahrauí, tant als territoris ocupats, als campaments de refugiats a Algèria com per als presos polítics sahrauís a presons marroquines. Tot, apel·lant a la responsabilitat de l’ONU de garantir el benestar dels habitants d’aquests territoris com fixa l’article 73 de la Carta dels Drets Humans.

En la missiva es recorda que "la població sahrauí viu en un apartheid social, econòmic i polític" i que, precisament per aquesta situació, "és més vulnerable i té menys accés a l’atenció mèdica". En aquest sentit, reclama l’ajuda internacional per a supervisar l’accés a una atenció mèdica adequada així com la protecció de la població sahrauí en aquest context. A més, els presos polítics sahrauís ingressats a les presons marroquines, la majoria dels quals es troben al Marroc i no al Sàhara Occidental, "són víctimes de maltractaments, tortura i negligència mèdica intencional. En el context d’aquesta pandèmia, són objectius fàcils per al règim marroquí i existeix una necessitat urgent d’intervenir per a la seva protecció". Així, la carta demana a l’ONU que analitzi la seva situació i alerti a les autoritats marroquines perquè respectin i protegeixin la seva integritat física.

Miquel Ensenyat, ha recordat que als camps de refugiats , els sahrauís encara són més vulnerables a la Covid-19 a causa de la falta preexistent de nutrients necessaris i malalties cròniques associades 45 anys després de confinament.