Uns Acords pel Canvi reforçats per plantar cara al neoliberalisme, la xenofòbia i l’ultranacionalisme

L’assemblea celebrada ahir a Santa Maria aprovà una declaració amb l’objectiu de plantar cara a la dreta de Rajoy i el PP, però també a l’ultradreta xenòfoba que representa Donald Trump als Estats Units, el FPÖ a Àustria, el Front Nacional de Marine Le Pen o el AfD a Alemanya, sense oblidar el brèxit britànic.

L’assemblea de dació de comptes de MÉS per Mallorca, celebrada ahir a l’auditori de Ses Cases des Mestres de Santa Maria del Camí, aprovà per una resolució amb l’objectiu de reclamar a les altres forces d’esquerres de la nostra comunitat uns Acords pel Canvi reforçats per, d’aquesta manera, plantar cara a l’onada de polítiques neoliberals, xenòfobes i ultranacionalistes impulsades arreu del pleneta per formacions d’extrema dreta com, per exemple, el FPÖ austríac, el Front Nacional francès o el AfD alemany.

El coportaveu de MÉS per Mallorca, David Abril, ha afirmat que "la investidura de Rajoy i la victòria de Donald Trump fan que els governs progressistes de les Illes Balears tenguin encara més valor”. En aquest sentit, el diputat al Parlament ha apuntat que “cal fer els Acords pel Canvi més forts i més potents, per tal salvaguardar els governs que els impulsen i demostrar així a la ciutadania que hi ha una alternativa a l’onada neoliberal, xenòfoba i ultranacionalista que ens rodeja".

El text, defensat per Lluís Apesteguia, conseller electe al Consell de Mallorca i membre de l’executiva de la formació ecosobiranista, comptà amb el suport del centenar de persones assistents a l’acte. A continuació vos adjuntam el text de la resolució:

Un fantasma recorre Europa; un fantasma liberal, xenòfob, racista, ultranacionalista: des del FPÖ austríac al FN francès, passant pel AfD alemany i el brèxit britànic, van guanyant terrenys partits i tesis que suposen un perill a la convivència en els respectius territoris i en el conjunt del continent i del món. La recent victòria de Donald Trump a les presidencials dels EEUU és una passa més en aquest sentit.

L’esquerra tradicional, la socialdemocràcia institucionalitzada, pateix una crisi que li impedeix plantar cara a l’auge d’aquesta extrema dreta, i s’està convertint en un simple puntal dels partits de la dreta i del centredreta: és el cas de l’SPD alemany o del PSOE espanyol. En aquest darrer cas, és especialment dramàtica l’actuació dels socialistes mesetaris el passat mes d’octubre, perquè tenien la possibilitat d’oferir una alternativa que passés per l’acceptació de la pluralitat de l’esquerra i de l’Estat; l’abstenció del PSOE a Rajoy i el seu programa, possibilitant el govern del PP, és una errada històrica que no fa sinó aprofundir i agreujar la crisi de la socialdemocràcia.

Des de MÉS per Mallorca ja vàrem aplaudir la decisió dels diputats del PSIB-PSOE al Congrés de rompre la disciplina de vot del seu grup i votar en contra de la investidura de Rajoy. Vénen temps complicats, i demanam als diputats del PSIB-PSOE que mantinguin aquesta coherència i independència a cada votació, molt especialment en allò que afecta les Illes Balears i de forma molt especial al seu finançament.

MÉS per Mallorca deixa clar, idò, que el compromís amb els diferents acords signats amb el PSIB-PSOE, Podem, MÉS per Menorca i Gent per Formentera segueixen més vigents que mai. Els governs d’esquerres a quasi la totalitat de les institucions de les Illes Balears són una excepció que hem de conservar i potenciar: per això hem proposat i proposarem blindar i aprofundir en aquests acords i convertir les nostres institucions en espai de resistència i lluita.

Cal fer polítiques encara més transformadores, que trenquin amb l’hegemonia cultural de la dreta, que demostrin que hi ha una alternativa no només de gestió sinó de model. Les dificultats administratives, pressupostàries, competencials i legals són moltes, però cal tensionar al màxim les estructures fetes en contra de la gent.

També cal defensar al màxim el nostre autogovern, per a no deixar en mans del PP més reaccionari i del PSOE més claudicant allò que podem decidir nosaltres en favor de la ciutadania.

Hem d’exigir la transferència i l’assumpció immediata de totes les competències pendents contemplades a l’Estatut d’Autonomia, i hem de demandar totes aquelles que calguin per a què les nostres institucions puguin esdevenir un veritable motor de canvi de model, un far en la foscor ultraconservador, neoliberal i depredador que ens rodeja.

També reiteram l’exigència d’un nou model de finançament, que durem a terme amb tota la contundència des de les institucions de les Illes Balears; aquest nou model finançament ha de ser holístic i incloure el criteri d’ordinalitat, un nou REB i les inversions estatutàries pendents però sense perdre de vista el veritable objectiu, que és la completa sobirania fiscal i financera, fita que no podem situar a la llunyania.

Les nostres institucions han de ser, en aquesta lluita transformadora, un bastió de l’exemplaritat. Per això també hem d’incloure en el blindatge i aprofundiment dels acords una millor coordinació i assumpció de responsabilitats entre tots els seus membres.