MÉS per Mallorca insta Bauzá a cessar Sansaloni després que s’hagi demostrat el “desgavell” a Salut

El jutjat d’Inca obre diligències per investigar els responsables de la mort d’Alpha Pam arran de la denúncia de Biel Barceló i Fina Santiago, i els cita dia 31 per personar-s’hi

JPEG - 112.9 kB

La coalició MÉS per Mallorca insta el president Bauzá a cessar el conseller de Salut, Martí Sansaloni, després que hagi quedat demostrat el “desgavell” i el “caos” que regnava a la Conselleria de Salut arran que es fes pública l’acta d’una reunió interna celebrada dia 10 de maig, en plena tempesta política i social arran de la mort per tuberculosi del jove d’origen senegalès Alpha Pam. En aquella reunió es va evidenciar que l’IB-Salut ha estat fins fa dues setmanes un “regne de taifes” en què cada gerència aplicava criteris diferents a l’hora d’atendre les persones immigrades en situació d’irregularitat administrativa. Segons el que ha transcendit, la Conselleria havia emès dos documents contradictoris sobre si s’havia de facturar els serveis d’urgències o no, i hi havia centres que sí facturaven a persones immigrades emparant-se en odres procedents de la cúpula de l’IB-Salut. No és fins dia 10 de maig, quan el cas de la mort d’Alpha Pam per tuberculosi ha saltat als mitjans de comunicació, que la Conselleria posa ordre i clarifica els criteris d’aplicació.

Els portaveus parlamentaris de la coalició, Biel Barceló i Fina Santiago, lamenten que s’hagi hagut de produir una mort, i que aquesta s’hagi hagut de denunciar, perquè la Conselleria hagi corregit aquesta situació. I apunten al conseller Martí Sansaloni com a responsable polític del “caos en què ha estat immersa la sanitat pública d’aquest país fins fa dues setmanes”. En el plenari del Parlament del proper dimarts Biel Barceló instarà el president Bauzá a cessar Sansaloni: “si el president Bauzá no actua, serà ell responsable de la situació”, ha dit. Fina Santiago ha recordat que tant Sansaloni com Bauzá coneixien aquestes irregularitats, ja que el passat 27 de març s’havien reunit amb ONGs que treballen amb el col·lectiu d’immigrants, les quals els havien informat que s’estava facturant irregularment a persones que no tenien la situació administrativa regularitzada.

A més, els diputats posen de manifest que el pressupost per a 2013 de l’hospital d’Inca ha retallat en un milió d’euros la partida destinada a personal (retallada que en el conjunt de l’IB-Salut puja fins als 60 milions), i ha incrementat en 500.000 euros la previsió d’ingressos, dels quals 240.000 es preveu que es recaptin en concepte d’“assistència sanitària a particulars” (partida inexistent en pressuposts anteriors). Val a dir que aquesta és una constant que es repeteix en altres gerències. Santiago afirma que “això explica la pressió a la qual estan sotmesos els treballadors sanitaris: no només es retalla personal, sinó que a més se’ls exigeix una major facturació”.

El jutjat d’Inca obre diligències per investigar els responsables de la mort d’Alpha Pam

D’altra banda, des de MÉS per Mallorca han informat que el jutjat d’Inca ha admès a tràmit la denúncia penal presentada per Barceló i Santiago perquè s’investigui els responsables de la mort d’Alpha Pam, i ha obert diligències prèvies. Els diputats de l’esquerra mallorquinista estan citats el proper dia 31 de maig perquè s’hi personin com a acusació popular. Barceló ha confirmat que ho faran, per tal que la denúncia continuï el seu curs.

PDF - 244.6 kB
Pressuposts 2013 hospital d’Inca
PDF - 62.7 kB
Citació jutjat denúncia Alpha Pam