MÉS per MALLORCA inclou l’agenda balear a les negociacions per la investidura de Sánchez

Esquerra Republicana es compromet amb MÉS a incloure tres acords bàsics per defensar els interessos de les Illes

El coordinador de MÉS, Antoni Noguera, ha tancat avui un principi d’acord amb Esquerra Republicana que permetrà traslladar i impulsar al Congrés dels Diputats les reivindicacions històriques de les Illes. De fet, la idea és condicionar la investidura de Pedro Sánchez amb compromisos concrets. Així, ho han acordat avui durant un encontre bilateral celebrat a Palma on hi han participat delegacions de les dues formacions. Per part d’Esquerra Republicana, el senador Bernat Picornell, la diputada marta roseique i Isaac Peraire, Vicesecretari general de Coordinació Interna, Territori i Organització mentre que per part de Més hi era el coordionador Antoni Noguera, el senador Vicenç Vidal i Mateu Matas “Xurí”.

L’encontre ha acabat amb un compromís per part d’Esquerra Republicana d’incloure tres punts de partida que per MÉS són irrenunciables. La revisió del model de finançament (incloent-hi el desenvolupament del REIB, especialment la part fiscal), el conveni de mobilitat sostenible que permeti implantar el tren de Llevant i el tramvia de Palma, així com el conveni per finançar infraestructures de depuració i abastiment d’aigua. En un futur, Esquerra Republicana també podria traslladar més iniciatives de MÉS a Madrid.

Aquest acord, segons el coordinador de MÉS "és una oportunitat perquè els temes territorials, en plural, estiguin en l’agenda política. Volem que les demandes de les illes tingui un pes específic en aquesta agenda territorial que no pot esperar més. Obrim una nova via per seguir defensant els drets dels illencs. No volem ser ciutadans de segona, sinó ser tractats en igualtat d’oportunitats", ha destacat Noguera.

Segons Noguera, "la nova realitat del Congrés, més plural i divers que mai amb representació de formacions sobiranistes i d’esquerres, ha de ser aprofitada per acabar amb greuges històrics. Des de MÉS establirem les aliances i els acords que siguin necessaris per fer-nos escoltar". En aquest sentit, el coordinador ecosobiranista ha recordat que "cap diputat balear ha destacat mai en la seva defensa dels interessos balears. És ben hora que això canviï. De moment, el senador de MÉS Vicenç Vidal ja ha demostrat que això no té perquè ser així. La seva feina ha de servir per demostrar que MÉS també fa falta al Congrés".

Amb tot, les dues formacions han coincidit en la necessitat de formalitzar una mesa de diàleg amb el govern estatal per trobar una solució a Catalunya. Segons Noguera, “És imprescidible recuperar el diàleg. És la primera passa. Després ja introduirtem l’agenda balear al Congrés”.