MÉS per Mallorca expressa el seu dol per la mort d’Aina Moll

El funeral serà dijous, a les 20:30 h, a l’església de Sant Francesc de Palma.


Tota la família de MÉS per Mallorca vol expressar el seu dol per la pèrdua d’Aina Moll i Marquès, que va morir la nit d’aquest passat dissabte a l’edat de 88 anys. Així mateix, MÉS per Mallorca transmet el seu escalf a les persones que la varen estimar i la varen admirar. La filòloga va ser una figura clau en el procés de normalització lingüística, no només a les Illes Balears, sinó també a Catalunya. Durant dècades, el talent i l’entusiasme d’Aina Moll han servit de referent a tota la societat i l’han fet mereixedora de nombrosos guardons.

La intentíssima tasca d’Aina Moll al servei de la llengua i el país va començar a la clandestinitat durant la llarga nit de la dictadura franquista. Fou una dona pionera. De molt jove, la ciutadellenca va començar a col·laborar amb el seu pare, Francesc de Borja Moll, en els seus treballs sobre dialectologia catalana. Moll va mantenirla seva tasca investigadora i divulgadora al llarg de tota la seva vida i va publicarobres com “La nostra llengua” o “Francesc de B. Moll: la fidelitat tossuda”.

A la dècada dels 50, Aina Moll va tenir un paper clau en les activitats dels Secretariats de l’Obra del Diccionari, que impulsaren la creació del Dicció Català-Valencià-Balear. Una vegada enllestida aquesta tasca, Moll va ser sòcia fundadora de l’Obra Cultural Balear el 1962. El 1980 va ser la primera directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, un càrrec que va ocupar vuit anys. Als anys 90, va ser també assessora lingüística del Govern de les Illes Balears i fou nomenada membre numerària de l’Institut d’Estudis Catalans.

Moll va ser reconeguda en vida amb la Medalla d’Or de l’Ajuntament de Palma i del Consell de Mallorca,el premi Ramon Llull del Govern de les Illes Balears i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, entre d’altres reconeixements.

Aina Moll va guanyar-se el reconeixement social de totes les terres de parla catalana. Fent-se seves les paraules del president de la Institució Francesc de Borja Moll, Isidor Marí, la gent de MÉS per Mallorca està convençuda que araés necessari que “sapiguem afegir-hi el nostre reconeixement actiu, assumint en el nostre àmbit la disponibilitat, la tenacitat i el coratge que ella va tenir en la lluita per la plenitud de la nostra llengua, la nostra cultura i les nostres institucions polítiques”.