MÉS per Mallorca es compromet a fer polítiques públiques per recuperar la memòria democràtica

Fina Santiago i Joan Font visiten les excavacions de la fossa comuna de Sant Joan acompanyats per la batlessa Catalina Gayà: “el futur Govern progressista ajudarà a excavar les fosses, a recuperar les restes dels represaliats del franquisme i a conhortar les seves famílies”


Els dirigents de MÉS per Mallorca Fina Santiago (coportaveu i diputada) i Joan Font (portaveu al Consell) han visitat avui els treballs d’excavació a la fossa comuna del cementeri de Sant Joan, on es troben les restes de tres veïnats de Maria de la Salut assassinats pels rebels franquistes l’any 1936. Avui és el tercer dia d’excavacions, impulsades per l’associació Memòria de Mallorca amb el suport de l’Ajuntament de Sant Joan (amb la batlessa Catalina Gayà, d’Assemblea per Sant Joan –formació integrada dins MÉS per Mallorca– al capdavant).

Fina Santiago ha explicat que han sentit “emoció i respecte” en visitar les excavacions. “Emoció perquè estam davant un fet històric, és la primera vegada que s’excava una fossa al nostre país per poder rescatar tres persones que varen ser assassinades de manera absolutament vil pels franquistes”. I “respecte envers les famílies d’aquestes persones; hem pogut conversar amb les nétes i un nét d’aquestes persones, i estan esperançats per la possibilitat es trobin els cossos i puguin donar-los sepultura en el cementeri del seu poble, amb les seves famílies”.

Santiago ha destacat el compromís de MÉS per Mallorca amb les polítiques públiques per recuperar la memòria democràtica. Ha recordat que durant el Pacte Progrés de 2007 a 2011 es va impulsar la Fundació per la Memòria Democràtica, que va fer les primeres polítiques públiques per recuperar la memòria històrica i democràtica. Es va subvencionar l’associació Memòria de Mallorca per identificar les fosses comunes i editar-hi un llibre. La diputada recorda que el PP va suprimir la Fundació, i no ha posat en marxa polítiques de memòria històrica.

De cara al futur, Fina Santiago anuncia “el compromís que a partir de l’any que ve un futur Govern progressista pugui avançar amb aquestes polítiques: que les fosses comunes viables siguin excavades i s’hi puguin recuperar les despulles de les persones assassinades, i les que no siguin viables es dignifiquin, s’hi pugui indicar les persones que hi estan soterrades i ajudem a conhortar les seves famílies”. La coportaveu de MÉS afirma: “per preservar els valors democràtics hem de conèixer la nostra memòria col·lectiva, hem de recordar les persones que varen defensar un Govern democràticament elegit i legalment constituït.

La batlessa de Sant Joan, Catalina Gayà, ha explicat que la voluntat de l’equip de govern de l’Ajuntament és “dignificar la memòria d’aquestes tres persones, que encara que no fossin santjoaners varen ser dipositats aquí i eren persones que mereixen tota la dignitat, i les seves famílies el que voldrien és tenir-los a ca seva”.