MÉS per Mallorca decideix no concórrer a les eleccions europees

La coalició donarà suport a les candidatures encapçalades per ERC i Compromís-EQUO, i es marca com a objectiu enfortir el projecte per tal de liderar el canvi polític l’any 2015

L’Executiva de la coalició MÉS per Mallorca ha decidit avui no presentar-se a les properes eleccions al Parlament europeu, que se celebraran el mes de maig vinent. Tampoc s’hi presentaran els partits membres de la coalició (PSM-Entesa i IniciativaVerds). La direcció de la formació d’esquerra mallorquinista també ha decidit que la coalició donarà suport a les dues candidatures encapçalades per ERC i per Compromís-EQUO.

La decisió s’ha pres després d’un procés de consulta i de deliberació amb les bases de la coalició MÉS per Mallorca. Com a conseqüència d’aquest procés s’ha constatat, d’una banda, que no hi ha cap candidatura unitària que reuneixi el conjunt de partits i organitzacions del sobiranisme progressista i l’ecologisme polític i l’ecosocialisme d’arreu de l’Estat; i de l’altra, que cap de les candidatures que s’han acabat conformant generaven el consens suficient en el si de la coalició MÉS per Mallorca com perquè aquesta es pogués presentar conjuntament a les eleccions europees.

Després d’analitzar aquestes circumstàncies, l’Executiva de la coalició ha prioritzat com a objectiu polític l’enfortiment del projecte comú per tal d’obtenir els millors resultats l’any 2015, a les eleccions al Parlament, al Consell i als ajuntaments, i fer possible el canvi polític al nostre país.

L’aposta inicial de MÉS per Mallorca

En relació a les eleccions europees, la coalició MÉS per Mallorca va fer l’any passat la següent proposta: “és en el grup Verds-ALE que MÉS per Mallorca, un projecte nou i obert que recull sensibilitats molt diverses, vol participar en la impulsió del canvi necessari, juntament amb els partits de la Federació PSM-Entesa i la cooperativa IniciativaVerds. Moltes organitzacions d’arreu de l’Estat formen part d’aquest grup, i en un moment d’urgència democràtica, consideram que seria una passa endavant molt important que les diverses forces que integren Verds-ALE confluïssin en una candidatura conjunta per a les properes eleccions europees, una candidatura oberta a les formacions polítiques que s’hi vulguin incorporar des del compromís amb aquestes propostes, partint de la convicció que cal sumar per plantejar alternatives al bipartidisme estatal, que tanta sintonia ha tingut en el disseny de les polítiques neoliberals europees”.

La fragmentació de l’espai ALE-Verds

Aquesta proposta no només no ha estat possible, sinó que a nivell estatal s’han configurat quatre coalicions que complirien en part aquests requisits (les candidatures encapçalades per ERC, Compromís-EQUO i Bildu-BNG, i la candidatura en què participa ICV). No s’ha configurat per tant una gran coalició que ajunti tot aquest espai que representa MÉS per Mallorca (esquerra nacionalista i sobiranista, esquerra alternativa, ecosocialisme).

La decisió de no concórrer a les eleccions europees

MÉS per Mallorca va acordar a l’Assemblea Constituent deixar llibertat als partits integrants per a les aliances a nivell estatal i europeu i que, per tant, les eleccions europees quedaven fora de la sobirania de la coalició, tret que hi hagués un consens. Per això es varen preveure una sèrie d’assemblees territorials per acostar posicionaments.

Una vegada fetes les assemblees comarcals de MÉS per Mallorca, en relació a les pròximes eleccions, s’ha evidenciat que no hi havia un consens sobre la candidatura europea perquè la nostra coalició hi pogués concórrer. D’altra banda, el PSM-Entesa i IniciativaVerds han considerat que, a només un any de les properes eleccions municipals i autonòmiques, la prioritat és consolidar el projecte i fer créixer la coalició.

Objectiu: enfortir MÉS per Mallorca per fer possible el canvi polític el 2015

A partir d’ara, la coalició MÉS per Mallorca centrarà els esforços en mobilitzar les bases, en escoltar la ciutadania, en elaborar la proposta política i, en definitiva, presentar un projecte polític sòlid i de futur per esdevinir l’alternativa real al bipartidisme PP-PSOE i per liderar l’any que ve el canvi polític en aquest país.