MÉS per Mallorca celebra la suspensió de la importació de fems

Una vegada més es comprova que la importació de fems és una mesura improvisada inadequada per a Mallorca i amb riscos tant ambientals com legals.

Davant la notícia recentment apareguda als mitjans de comunicació relatius a la suspensió temporal de la importació de fems de Colari, Roma, el grup de consellers de MES vol manifestar la seva satisfacció perquè, encara que sigui per circumstàncies alienes però perfectament comprensibles, s’està imposant el sentit comú.

Cal recordar que la posició de MES ha estat sempre contrària a la importació de fems per cremar. Mai hem acceptat el xantatge que se’ns feia dient que és l’única mesura per aturar l’increment de la taxa d’incineració. De fet, amb aquesta situació que s’imposa, la taxa no canviarà (segons afirma la Consellera del PP, Catalina Soler). Per tant des de MES veiem una confirmació al nostre posicionament.

Hem de tenir present que el projecte d’importació de fems suposa dur a cremar a Son Reus fems procedent de Catalunya (unes 22000Tn) i de Colari, Roma (unes 100000Tn).

L’autorització mediambiental, però, sols autoritza la crema de 60000Tn/any d’aquest tipus de residus. Així mateix, per manca d’autoritzacions administratives s’ha anat retardant la importació, també, dels fems de Catalunya, el que demostra una manca total de planificació per part de la Sra. Soler i el seu departament, pel que fa a la matèria.
El que agreuja la situació és el fet que la taxa específica per tractament de residus càrnics i que suposa una importantíssima reducció del preu per tractar residus provinents d’escorxadors, està totalment condicionada a la importació i crema simultània dels fems que ara mateix NO s’estan important, el que deixa en una situació d’inseguretat total als escorxadors pel que fa a la continuïtat del preu promès!.

Finalment, és necessari subratllar l’obscuritat que envolta sovint el negoci del fems, especialment en provinença d’Itàlia, i en aquest sentit cal recordar que els dos cops que s’ha volgut importar fems d’allà s’ha hagut de suspendre per problemes de les contraparts italianes amb la justícia.

L’acumulació de tots aquests fets mostren que la Sra. Soler no pot continuar al capdavant del seu departament, ja que el seu afany i presses per no apujar la taxa d’incineració no han tingut en compte les conseqüències derivades de la impossibilitat, ara real, de la importació de fems.