MÉS per Mallorca acull positivament la iniciativa britànica de limitar la venda d’alcohol als aeroports i als avions

Margalida Capellà: “La proposició és en contra del turisme de borratxera”

Antoni Reus: “Valoram positivament les passes que s’estan fent des del Regne Unit per fer front aquests incidents”


Els diputats de MÉS per Mallorca, Margalida Capellà i Antoni Reus, han comparegut en roda de premsa per presentar la Proposició no de Llei (PNL) que acull positivament la iniciativa britànica de limitar la venda d’alcohol tant als serveis aeroportuaris com dintre dels avions. En els darrers anys hi ha hagut una preocupació creixent al Regne Unit pels incidents produïts a avions i aeroports relacionats amb l’abús d’alcohol. Les Illes Balears no són alienes a aquesta situació i és per aquest motiu que “creiem que és un compromís de totes les institucions fomentar el consum responsable d’alcohol, per una qüestió de seguretat i per evitar la degradació de la imatge que han patit diverses zones turístiques”, ha destacat Reus. Per la seva banda, Capellà ha explicat que es tracta d’una proposició que va en contra del “turisme de borratxera” i dels “turistes borratxos sigui quina sigui la seva nacionalitat, procedència i destinació”.

Els incidents van des de molèsties a la resta de passatgers fins a vertaders problemes de seguretat dins els avions. El diputat ha destacat que “aquests incidents són més freqüents en els vols a destinacions de sol i platja”. Un estudi de l’empresa Jet Cost de 2014 alertava que un de cada set britànics arribava al seu destí en estat d’embriaguesa, dels quals la meitat ja començaven a consumir alcohol dins l’aeroport, i l’altra meitat a dins l’avió. “Aquestes dades, que són publicades pel govern del Regne Unit, reconeixen que durant els dos darrers anys -entre març de 2014 i març de 2016- 442 persones foren arrestades per incidents relacionats amb aquesta problemàtica”, ha afegit Reus.

És en aquest context que el Govern britànic ha impulsat un codi de bones pràctiques del sector de l’aviació, on els diferents actors, públics i privats, es comprometen a donar un missatge comú davant aquesta problemàtica. Capellà ha explicat, en termes generals, alguns dels punts d’aquest codi: “El document preveu, per exemple, la formació dels empleats, mesures per promoure un consum responsable així com aspectes d’educació i comunicació per situar la tripulació i la companyia al costat dels clients que tenen bones conductes”.

Capellà ha introduït el contingut de la PNL, on s’insta “el Govern d’Espanya a cooperar amb el Regne Unit per tal d’evitar incidents provocats per l’abús de l’alcohol en aeroports i avions”. Així mateix, també s’insta “el Govern d’Espanya i el Govern de les Illes Balears a impulsar amb el sector aeri i de serveis aeroportuaris codis de bones pràctiques en el consum responsable d’alcohol”. La diputada ha donat exemples de bones pràctiques en aquest sentit: “Fa una setmana, responsables del ministeri de transport britànics, anunciaven una revisió de les normes de venda d’alcohol als aeroports”. També hi ha hagut aerolínies que en els darrers temps ja han pres mesures. “L’any passat, la companyia Ryanair prohibia la introducció d’alcohol a la cabina als vols Glasgow-Eivissa després d’una sèrie d’incidents en aquesta ruta i altres companyies estan considerant la possibilitat d’implementar els anomenats «dry flights» a determinades rutes”, ha destacat la diputada. Capellà ha insistit que “al Regne Unit ja ho fan. «Dry flights» cap a destinacions turístiques i «black lists» de passatgers borratxos”. “Hem de cooperar amb el govern britànic i amb tots els governs que impulsin iniciatives per limitar la venda d’alcohol i controlar aquesta problemàtica”, ha conclòs Capellà.