MÉS per Inca presentarà moció perquè ajuntament denuncii l’execució del batle republicà Antoni Mateu

A la vegada la proposta de la formació inquera també insta al municipi a adherir-se a la querella argentina


Tal dia com avui el 1937, Antoni Mateu, el que va ser el darrer batle de la república a inca va ser afusellat, juntament amb el de Palma, Emili Darder. Avui també MÉS per Inca ha presentat la moció que durà demà al ple del municipi per l’adhesió i la denúncia de l’ajuntament d’Inca a la querella per crims contra la Humanitat comesos durant la guerra civil i el franquisme a Mallorca que s’investiga en el jutjat nacional de lo Criminal i correccional Federal nº 1 de Buenos Aires (Argentina)

“També es presentarà una denúncia que s’incorporarà a la mateixa causa per l’execució del batle Antoni Mateu, que es va decidir després de fer-li un consell de guerra. Una sentència injusta i que encara és vigent”, ha assenyalat el regidor de MÉS per Inca, Biel Frontera. La família de Mateu està assabentada i ha agraït la proposta feta.

Margalida Capellà, coordinadora de la Llei de Fosses ha explicat que aquestes denúncies i adhesions a la querella argentina que MÉS presentaran als diferents municipis de les Illes són importants per pressionar i que es torni a obrir a Espanya la causa pels crims del franquisme aquí paralitzada per l’Audiència Nacional i el Tribunal Suprem. A més aquesta causa pot contribuir a què Espanya s’anul·lin els consells de guerra que cal recordar que segons la sala de lo Militar del Suprem es nega a revisar invocant que les sentències de la repressió franquista es varen prendre d’acord amb la legalitat del moment, que era la franquista. “Des de MÉS per Mallorca consideram que un tribunal democràtic no pot aplicar lleis d’una dictadura”, afirma la diputada.

Capellà ha assegurat que es preveu que “des d’Argentina s’insti els jutjats de Manacor a obrir la fossa de Porreres i que l’objectiu a la llarga és l’anul·lació de les sentències feixistes i perseguir els responsables”