MÉS per Estellencs denuncia l’estat d’abandó del camí reial

L’Agrupació Més demana que l’Ajuntament s’impliqui decididament en el restabliment d’aquest bé d’ús públic.


Dia 1 de maig el poble de Puigpunyent celebra la tradicional excursió cap al poble d’Estellencs pel que ells coneixen com Camí Vell d’Estellencs rememorant la relació que ambdós pobles tenien un temps. Estellencs, abans de constituir-se en municipi independent, depenia administrativament de Puigpunyent, fet que evidencia la importància del Camí Reial que unia els dos pobles i era la via de comunicació dels Estellenquins amb Ciutat.

En aquests moments, la que fou la via principal d’accés al nostre poble roman perduda ocasionant molèsties a la finca de Son Fortuny, per on molts excursionistes es perden quan no troben el camí públic que connecta amb el poble. En els ambients excursionistes és un clam: quin és el traçat d’aquest camí que apareix fins i tot a la web de l’Ajuntament d’Estellencs? (http://mestelrich2.blogspot.com.es/2012/03/estellencs-puigpunyent-pel-cami-reial.html).

Fa uns anys, i gràcies a les demandes des del Fòrum Ciutadà de l’Agenda Local 21, es van obtenir doblers per recuperar una part del camí, la que parteix del poble i es va netejar el primer tram del mateix. En aquests moments, l’inici del camí -que és un punt de recollida de residus- es troba tancat per una barrera municipal i abandonat el seu manteniment. Molts veïnats i veïnades demanen que es trobi una solució mentre l’Ajuntament s’espolsa la responsabilitat amb l’argument que és el Consell qui ha de senyalitzar el camí. La normativa estableix que els camins públics són de titularitat municipal i és el Consistori qui ha d’aclarir quin és el traçat, incloure’l al catàleg de camins i posteriorment sol·licitar del Consell la seva senyalització.

Aquestes darreres setmanes hem vist com el municipi veïnat –Banyalbufar-, després de molt temps de lluita i gestions, recuperava mitjançant sentència judicial el camí de Planícia. El mateix Camí Reial es troba perfectament senyalitzat dins el terme municipal de Puigpunyent. A molts municipis de la Serra de Tramuntana, els consistoris han valorat el potencial de la xarxa de camins públics: són una bona alternativa per al desenvolupament econòmic sostenible, formen part de la història de la Serra, i del patrimoni i esbarjo dels seus habitants.

L’Agrupació Més per Estellencs conscient del valor paisatgístic i patrimonial del Cami Reial demana que l’Ajuntament s’impliqui decididament en el restabliment d’aquest bé d’ús públic.