MÉS, Partit X i ATUHSE uneixen forces contra la corrupció en el cas Son Espases i pel dret a una atenció sanitària pública i de qualitat

A través de la BústiaX llancen una via per facilitar les filtracions ciutadanes que puguin ajudar a les investigacions. Fina Santiago: “Sospitam que Luis Bárcenas està implicat en el cas, i el cridarem a declarar en el marc de la comissió d’investigació si finalment aquesta es constitueix el proper dimarts”


Davant les declaracions de l’ex-consellera de Salut del Govern Matas, la senyora Aina Castillo, a la fiscalia anticorrupció, segons les quals el concurs de construcció i explotació de l’Hospital de Son Espases estava manipulat, el Grup MÉS va presentar la proposta de constitució d’una Comissió d’Investigació parlamentària. Aquesta proposta va ser defensada el 23 de setembre per la coportaveu de MÉS, Fina Santiago, i degut al desacord entre el Partit Socialista i el Partit Popular, no es va poder aprovar.

El Partit Popular, amb la voluntat de confondre la gent, vol incorporar la fase de construcció sobre la qual no hi ha cap indici de comportament sospitós. Intenta donar la imatge que s’està investigant Son Espases quan el que s’està investigant és la corrupció lligada a Son Espases, que té noms i llinatges i una família que és el Partit Popular.

Ara bé, la nostra voluntat és aclarir la corrupció de Son Espases, i per això donarem suport a qualsevol comissió d’investigació sobre aquest cas i continuarem demanant, com ja vam fer fa uns dies, que sigui pública, cronològica i que es puguin citar totes les persones que hagin intervingut en el procés de decisió relatiu a Son Espases.

Lamentam que per la poca agilitat del Partit Socialista, aquesta comissió d’investigació no es pogués aprovar el 23 de setembre i s’hagin perdut 15 dies per iniciar els seus treballs. Finalment, sembla que la comissió es constituirà dimarts que ve.

D’altra banda, al marge del joc polític del PP i PSOE al Parlament, MÉS, Partit X i ATUHSE (Assemblea de Treballadors i Usuaris de l’Hospital Son Espases) pensam que un veritable procés d’investigació hauria d’estar dirigit a fer justícia i a millorar les condicions de l’assistència sanitària de tots. Per aquest motiu, hem decidit treballar plegats per tal que la ciutadania tengui les vies adequades per atacar el problema i accelerar les solucions.

A causa de tant de malbaratament i corrupció, Son Espases funciona en condicions pèssimes, que soscaven els drets bàsics de la ciutadania a una atenció sanitària digna i els del seu personal sanitari a treballar en condicions adequades.

Es tracta, a més d’acabar amb la impunitat i condemnar els culpables, que, governi qui governi, es faci en benefici dels ciutadans i no d’interessos caciquils que ens llevin el dret a unes condicions sanitàries dignes i eficients per a tots, usuaris i treballadors dels hospitals.

Per això MÉS, Partit X i ATUHSE posam en marxa diverses línies d’actuació a través de la Bústia X, un mecanisme a través del qual les ciutadanes i ciutadans poden informar, amb total garantia de confidencialitat, sobre aquells comportaments que vulnerin la legalitat i els drets bàsics de la ciutadania.

Per una banda, demanam a la ciutadania que pugui aportar proves o informacions relatives a la possible corrupció que hagi pogut existir al voltant del projecte de Son Espases (la selecció dels terrenys, el concurs relatiu a la seva construcció i explotació, etc...) que comuniquin aquesta informació a través de la mencionada Bústia X. Aquestes informacions permetran avançar a la comissió parlamentària d’investigació i destapar els responsables de la corrupció lligada a Son Espases i els seus còmplices i beneficiaris. Eventualment, podria servir també per a presentar una querella criminal.

En aquest sentit, fem públic des d’avui que anomenarem a declarar a Luis Bárcenas. A causa de les recents informacions publicades en relació a un directiu d’OHL que, davant l’adjudicació del concurs de Son Espases a Dragados, va enviar un missatge a Jaume Matas a través d’Aina Castillo (li va dir: "Digues al teu cap que aviat tindrà notícies de Madrid "), apunten que els responsables de l’estructura estatal del PP en aquell moment estaven implicats. Com el màxim responsable de les finances del PP era Luis Bárcenas, avancem que serà cridat a declarar en el marc de la comissió d’investigació, si finalment és constituïda.

D’altra banda, obrim una línia d’investigació per aclarir per què l’empresa Melchor Mascaró és ara concessionària dels serveis de jardineria, arxiu, servei de bugaderia i altres similars, quan en el moment de l’adjudicació era una empresa amb experiència principalment en construcció. Volem descartar que no tingui experiència en aquests àmbits que ara gestiona i per tant la seva adjudicació pugui considerar-se responsable de les actuals desastroses condicions del servei.

En aquest sentit, i sempre des del BuzónX, es recolliran aquelles denúncies que afecten la gestió i funcionament de Son Espases. Aquelles deficiències que impedeixen una correcta atenció a les persones que requereixen assistència sanitària o que impedeixen als professionals de la salut, que treballen a l’hospital, realitzar amb garanties la seva feina.

Aquest tipus de deficiències estan sent denunciades ja des de fa anys per ATUHSE amb exemples com ara els següents:

1.-La porta d’urgències
La ubicació i els accessos al servei d’urgències son totalment inadequats, sense un pàrquing propi per a les ambulàncies, amb una única porta per a pacients caminant, en cadira i en llitera i que està a 60 cm del taulell d’admissió. Tampoc hi ha un vestíbul on traspassar el pacient de la llitera de l’ambulància a la llitera de l’hospital.

2. Quiròfan infantil
En l’únic hospital d’aquestes illes on hi ha servei de cirurgia pediàtrica no hi ha un quiròfan específic infantil i en les pre-anestèsies han d’esperar a la mateixa sala que els adults.

3. Ascensors
No hi ha ascensors exclusius per al trasllat de pacients entre els serveis de l’hospital; quiròfan, UVI, hospitalització, urgències ... que els han de compartir amb el personal de l’hospital, pacients ambulatoris i acompanyants.

4. Passadissos de comunicació
No hi ha cap passadís de comunicació entre l’ala sud i l’ala nord del nivell -2 que és on hi ha els serveis d’urgències i radiologia. També és el nivell on hi ha les parades d’autobús i l’entrada als aparcaments. La gent creua per aquests serveis com a llocs de pas.

5. Pàrquing d’ambulàncies no urgents
No hi ha un aparcament exclusiu per a les ambulàncies que no siguin d’urgències, les quals recullen i baixen els pacients en el mateix espai que els camions d’abastament o els de recollida dels fems.

6.-Perímetre tancat de l’hospital
S’han tancat els camins que porten a l’hospital obligant als usuaris a utilitzar l’aparcament.

7.- Materials de baixa qualitat
Parets de pladur on els ancoratges es desenganxen i canonades d’aigua calenta que es trenquen, entre d’altres.

8.- Mal disseny
Cables no encastats amb el risc d’ensopegar. Sòls amb entroncaments on les lliteres van ensopegant. Graons a les zones de càrrega i descàrrega. Manca de circuit d’aigua d’osmosi a la UVI.

9. Plaques solars
Tres anys sense utilitzar les plaques solars, segons diuen per que se’ls va oblidar.

Del que es tracta ara és d’organitzar-nos com a ciutadania per trobar les proves per denunciar la situació, explicar que existeixen persones afectades i perjudicades per aquestes deficiències i resoldre els problemes.

Només la ciutadania pot aturar-los.

Mans a l’obra.

Adreça de la bústia "BuzonX", bústia segura de la Comissió Anticorrupció del Partit X per protegir les fonts denunciants:

http://partidox.org/BuzonX