Més mitjans que mai per protegir la posidònia

L’operatiu de protecció, únic a la Mediterràna, ha dut a terme 50.467 actuacions aquest estiu


Tenim més mitjans que mai per protegir la posidònia. El servei de vigilància de la posidònia ha dut a terme 50.467 actuacions aquest estiu. L’operatiu de protecció, únic a la Mediterrània, ha assessorat sobre el fondeig i ha comprovat embarcacions, de les quals n’ha mogut 5.249 al veure que no estaven fondejades correctament.

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha fet balanç del servei, el qual ha qualificat de “més potent i amb més mitjans que mai, així com més llarg en el temps”. Un servei, ha dit, que ha servit sobretot per “crear consciència ciutadana de la importància de la posidònia per al medi ambient”.

A l’illa de Mallorca, on s’acumula la major quantitat d’embarcacions de petita eslora, s’han duit a terme 25.086 actuacions i s’ha fet una feina molt intensa a Calvià. Així mateix, per primera vegada la Serra de Tramuntana ha comptat amb vigilància al Port de Sóller, sa Foradada i Cala Deià.

A Menorca, l’illa on es practiquen manco fondejos, s’han fet 14.181 actuacions. El litoral de Menorca té un gran nombre d’embarcacions de petita i mitjana eslora. L’aigua, en general, presenta una transparència i una claredat entre l’arena i la posidònia, per la qual cosa és fàcil comprovar-hi els fondejos. El servei s’ha realitzat de manera especialment intensa a les zones de l’Illa de l’Aire.

Pel que fa a Eivissa i Formentera, amb més presència d’embarcacions de gran eslora, s’han fet 4.026 actuacions a Eivissa i 7.146 a Formentera. Al Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera, les eslores són molt superiors a les altres illes. D’altra banda, s’hi nota un canvi d’actitud i un coneixement de les praderies i de la regulació d’aquestes, atès que és la zona on fa més anys que hi ha el servei de vigilància i assessorament.

A més del servei de vigilància i assessorament, els agents de medi ambient, així com la Guàrdia Civil, vigilen diferents zones de les Illes perquè es fondegi correctament. Concretament, els agents de medi ambient de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca han fet 110 sortides programades els mesos de juny, juliol i agost, 21 més que l’any passat, i han aixecat 42 actes, 8 més que el 2017. A banda de les sortides programades, els agents de medi ambient actuen d’emergència quan així ho sol·licita el servei de vigilància o l’112.

A banda de la informació dins la mar, s’han repartit també més de 65.000 fullets als ports, clubs nàutics, empreses xàrters i consignataris de les Illes per a informar els patrons de com i on poden fondejar sense fer malbé la posidònia. També s’ha posat en marxa la pàgina web posidonia.caib.es, amb informació de cartografia de posidònia, reserves de boies, etc. Així mateix, en aquestes àrees de vigilància, els patrons han pogut sol·licitar assistència a través del canal 68 del VHF.

A part del servei de vigilància, també hi ha assistències puntuals de les embarcacions pròpies d’IBANAT, que s’encarreguen de la gestió del Parc Natural de s’Albufera des Grau a Menorca, del Parc Natural de ses Salines a Eivissa i Formentera, de les reserves naturals des Vedrà, es Vedranell i els illots de Ponent, i del Parc Nacional de Cabrera.

Així mateix qualsevol ciutadà pot telefonar al 112 per activar el protocol; aquest crida a la Central d’Incendis Forestals de l’IBANAT i posteriorment es pot enviar el patró que vigila la zona, un agent de medi ambient o el Servei Marítim de la Guàrdia Civil, sempre que estiguin disponibles. Enguany el servei ha rebut 275 incidències, 115 més que l’any passat.

A banda del servei de posidònia, la conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha pres altres mesures de protecció, com l’aprovació del decret de posidònia, i posat en marxa projectes d’investigació, com el projecte finançat amb fons de l’impost de turisme sostenible que consisteix en la instal·lació d’estacions de seguiment de posidònia.