Més i Compromís s’uneixen contra les prospeccions

En el marc del viatge a Brussel·les (Bèlgica) del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha mantingut diversos contactes amb l’objectiu de fer un front comú contra els projectes de prospeccions d’hidrocarburs que afecten a la Comunitat Autònoma i al corredor migratori de cetacis que transcorre entre les Illes Balears i les costes de Catalunya i el País Valencià que ha de ser declarat Zona Especialment Protegida d’Importància per a la Mediterrània (ZEPIM) segons el Conveni de Barcelona.

Amb aquesta intenció el conseller Vidal es va reunir amb l’eurodiputat de Compromís Jordi Sebastià, que pertany al Grup dels Verds/Aliança Lliure Europea, i el seu assistent Florent Marcellessi, qui ocuparà el lloc de Sebastià a la meitat de la legislatura europea.

La trobada ha tengut els seus fruits immediats i l’eurodiputat de Compromís ha intervengut en el Ple del Parlament Europeu d’aquest dilluns 18 de juliol en el que s’anomena “one minute speech” per exposar la problemàtica i la preocupació que comparteixen les Illes Balears, el País Valencià i Catalunya, davant la cambra.

Jordi Sebastià va sol·licitar després de trobar-se amb el conseller aquesta figura d’intervenció en el ple.

Cal recordar que es mantenen tres amenaces vives en matèria de prospeccions, a les Illes Balears. La primera, la d’Spectrum Geo Limited (Campanya sísmica 2D a les àrees lliures del Mediterrani nord occidental), promotora a la qual el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, li ha atorgat una pròrroga de nou mesos perquè en continuiï la tramitació. La segona la protagonitza Schlumberger que pot sortir a exposició pública d’impacte ambiental en qualsevol moment mentre que el darrer projecte és el MedSalt2, de l’Institut Nacional d’Oceanografia i de Geofísica Experimental de Trieste (Itàlia), que vol trobar grans bancs de sal a la Mediterrània, al canal de Mallorca i al sud-est de les Pitiüses mitjançant trets de canons d’aire comprimit.