MÉS exigeix que es compleixi l’acord “Palma, ciutat pel Comerç Just”

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial del Comerç Just el proper dssabte 10 de maig, Neus Truyol exigeix que l’Ajuntament compleixi els acords de ple i introdueixi criteris del comerç solidari en les compres públiques i fomenti el comerç just a Ciutat

La regidora de MÉS per Palma denuncia “que és necessari que d’una vegada per totes l’Ajuntament aposti de forma valenta perquè la ciutat contribueixi a millorar les relacions comercials internacionals entre els països del Sud i del Nord”.

Al juny de 2012 i al novembre de 2013 el ple de l’ajuntament de Palma va acordar establir criteris de comerç just en les compres del consistori, i impulsar que des dels centres educatius, empresa privada i entitats socials s’aposti per aquest tipus de productes. Però a dia d’avui, el PP demostra desinterès absolut per lluitar per un món més solidari, just i equitatiu i no ha donat compliment a cap dels acords adoptats. En aquest sentit, Truyol recorda que “un dels acords preveia que Palma es convertís en Ciutat pel Comerç Just, però desgraciadament, i dos anys després d’haver-se arribat a aquest acord, encara estem esperant que l’equip de govern actuï”.

Diverses entitats que treballen amb Comerç Just, han instal·lat aquests dies una carpa a la plaça d’Espanya de Palma on venen productes provinents de comunitats desfavorides del Sud. L’Ajuntament ha de donar-lis suport de forma decidida i apostar perquè els nostres ciutadans puguin tenir accés a productes que fomenten i potencien pràctiques de compra solidaria i ètica, ja que “gràcies al Comerç Just es fomenta el respecte als drets laborals de treballadores i treballadors, crea oportunitats econòmiques a grups productors desfavorits; es contribueix a protegir el medi ambient i a millorar la transparència i funcionament democràtic per beneficiar les necessitats bàsiques de les comunitats, reforça relacions comercials equitatives i a llarg termini, així com un preu Just als productors i les productores i la lluita contra l’explotació laboral infantil en determinades comunitats i zones del planeta”, conclou Truyol.

Per millorar les condicions de vida del Sud, no és suficient que des del Nord consumim productes de comerç just i solidari, sinó que cal seguir fent cooperació al desenvolupament. Per construir un comerç internacional just és imprescindible apostar pel comerç just i la sobirania dels pobles del Sud. La cooperació internacional és l’eina clau per assolir aquests objectius. Però el PP de Palma, una vegada més demostra que treballen per “lo seu” i menysprea la feina de les entitats i ONG que treballen amb el Sud per un món millor. Això es demostra amb zero mesures per fomentar el Comerç Just i zero euros per la Cooperació. Tot impedint el canvi necessari a nivell internacional pel qual treballen aquestes entitats.

“Ja n’hi ha prou que el mercat estigui controlat pels poders antidemocràtics provinents de les grans corporacions i multinacionals i del qual el PP n’és còmplice. Democratitzem les relacions comercials internacionals prenent exemple del Comerç Just”, exclama Truyol.

Adjuntam la proposta aprovada fa dos anys, al juny de 2012:

PDF - 362.1 kB
Palma: Ciutat pel Comerç Just