MÉS denúncia la reforma autoritària i antidemocràtica de Codi Penal pactada per PSOE i PP

La formació MÉS per Mallorca assegura que amb l’excusa del terrorisme, el bipartidisme vol aprovar mesures pròpies de països dictatorials que vulneren drets humans fonamentals.

La reforma que estan tramitant al Congrés dels Diputats el PP i el PSOE per reformar el Codi Penal, amb l’excusa de lluitar contra el terrorisme, és un cop funest contra les llibertats públiques i els drets fonamentals protegits tant als textos internacionals com a la, per altres coses sacrosanta, Constitució.

Nombrosos experts, juristes i organitzacions de drets humans han denunciat el projecte de reforma per innecessària i autoritària. MÉS es vol sumar a organitzacions solvents com Jutges per la Democràcia o Amnistia Internacional i rebutja completament l’ús populista i autoritari de la normativa penal.

Per una banda, hi ha la introducció de la cadena perpètua, contraria tant a la lletra com a l’esperit de la Constitució, que estableix clarament que l’objectiu de les penes de presó ha de ser la reinserció social.

Però per altra, cal tenir en compte, a més, que la legislació espanyola actual en matèria antiterrorista ja és de les més severes i restrictives de món occidental, incloent delictes d’opinió. Ara, es vol anar encara més enllà, tipificant com a delictes conductes com ara la participació pacífica a una manifestació (considerada com delicte de desordres públics si de forma passiva no es segueix una ordre de la policia), o fins i tot creant l’aterradora figura dels delictes de pensament (pel simple fet de tenir textos que segons les autoritats puguin servir per a prendre eventualment la decisió de cometre un acte terrorista).

“La violació dels drets humans en nom de la seguretat és una contradicció en si mateixa. Estam assistint a un gir autoritari molt preocupant per part de partits polítics enfangats en casos de corrupció milionaris i que han enfonsat econòmica i socialment a la ciutadania d’aquest país” ha denunciat el Coordinador de MÉS, Biel Barceló. “La resposta al desafiament del terrorisme no pot ser la barbàrie, sinó que s’ha de construir a través d’un sistema penal garantista i de mesures que permetin resoldre conflictes internacionals enquistats, com el de Palestina, i donant suport als processos democràtics dels països àrabs”.