MÉS defensa als jutges de pau al Consell de Mallorca

La consellera de MÉS i portaveu a la institució, Mercè Bujosa, ha defensat avui al ple que els jutgats són una eina bàsica per tenir una justicia de proximitat i de mediación als ciutadans de les illes

El Consell de Mallorca ha reaccionat al fet, més que probable, de la desaparició dels jutjats de Pau i també de la figura dels jutges de Pau. Això és fruit de la futura entrada en vigor de la nova llei 20/2011 de 21 de juliol del registre civil.

Aquesta normativa deixarà en una situació molt complicada tant les institucions i figures esmentades com als ciutadans de les illes. En paraules de la consellera de MÉS, Mercè Bujosa "al cap i a la fi són els ciutadans són els usuaris del servei. Recordem que a les Illes Balears dels 67 municipis, 61 són els que depenen d’aquestes intendències judicials. Per tant, aquesta pèrdua de les funcions dels jutjats de pau no respon a cap necessitat ciutadana", ha explicat la consellera a la seva intervenció.

A més, s’ha d’afegir que els jutges de pau han estat elegits pels representants democràtics que conformen els ajuntaments, i que moltes de vegades la seva retribució és simbòlica. "Amb l’aplicació de la llei es perjudicaran les persones que integren els col·lectius judicials i les persones que se’n serveixen. Els jutjats de Pau deixaran orfes del servei judicial més proper a tots els ciutadans que visquin fora dels partits judicials, allunyant-los de l’escaló de la justícia més proper al ciutadà, desapareixent l’essència d’apropament de la justícia al ciutadà de les illes", ha explicat Bujosa.

Per tots aquests motius, el Consell de Mallorca ha instat avui a defensar els jutjats de pau, ja que si desapareixen els jutjats de Pau i els seus titulars es perd l’oportunitat d’apropament dels serveis més essencials: el del registre Civil i del de mediació.